Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rýchly Svet technológií - 65

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
19. 5. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V Rýchlom Svete technológií s nami preletíte prehľadom zaujímavých informácií o najnovšom technologickom vývoji a výskume.

Jeden z našich najdôležitejších vnemov je rozhodne zrak. A práve ten inšpiroval aj nemeckých vedcov. Tí sa tak podujali vytvoriť akési umelé oko. Jeho súčasťou je samozrejme kamera. No a podľa niektorých názorov by mohlo byť v budúcnosti periférnym zariadením pre získavanie informácií pre umelú inteligenciu, ktorá dokáže očami zároveň aj vyjadriť isté emócie.

Vedci z nemeckej Sárskej univerzity navrhli webovú kameru Eyecam, ktorá sa až strašidelne podobá na ľudské oko. Skladá sa totiž z 3D tlačeného polymérového tela, pigmentovanej silikónovej pokožky, obočia vyrobeného z implantátov ľudských vlasov a z umelého oka. V očnej buľve je osadená malá videokamera s rozlíšením 720p. Šesť servomotorov pritom posúva oko s kamerou tam a späť tak, aby vizuálne sledovalo používateľa. Navyše systém pravidelne žmurká s očnými viečkami a zdvíha obočie. Periférie ako Eyecam by tak mohli jedného dňa zvyšovať interaktivitu človeka s počítačom pomocou vyjadrovania rôznych emócií.

Prenosná lampa Neozoon sa skladá z hliníkového tela s elektronikou, 3D tlačenej rukoväte z polyamidu a z priesvitnej silikónovej prísavky. Ak chce používateľ osvetliť určitý priestor v domácnosti, stačí lampu prisať k rovnému a hladkému povrchu a potom ju zapnúť stlačením tlačidla. Integrované LED diódy majú v najvyššom režime svietenia jas 180 lúmenov, pričom farebná teplota svetla je 2 500 Kelvinov. Batéria s kapacitou 2 400 mAh by v tomto režime mala poskytnúť dostatok energie pre asi šesť hodín svietenia na jedno nabitie. V najnižšej intenzite svietenia sa jej výdrž dostane až na 12 hodín. Jas sa dá stlmiť jednoduchým podržaním prsta na tlačidle napájania.