Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Inovatívna služba Instant Ink dodá atrament do tlačiarne v ten pravý čas

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
19. 5. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Nie je nič nové, že tlačiarne sú už neoddeliteľnou súčasťou našich životov. Svoje vedia o tom aj rodičia školákov, pre ktorých sa stala tlač pracovných listov ich ratolestí dennou potrebou dištančného vzdelávania. Áno, najmä počas pandémie sa tlač v domácnostiach výrazne zvýšila a atramenty sa míňali. No odhadnúť nákup nového a dostať ho v čase zatvorených obchodov nebolo jednoduché. Aj preto sa americký výrobca tlačiarní HP rozhodol to používateľom výrazne zjednodušiť. Atrament príde až k vám ku dverám, a to v ten pravý čas, čiže vtedy, keď sa pôvodný blíži ku dnu nádržky.

Známa americká spoločnosť HP priniesla, za viac ako 80 rokov svojej existencie, už viacero technologických inovácií do oblasti domácej a firemnej tlače. A to nielen pri tlačiarňach, ale i pri spotrebnom materiáli, ako sú atramentové náplne či tonery, prípadne aj papiere a fotopapiere. Najnovšie pritom americkí vývojári prichádzajú už aj k nám so službou Instant Ink, ktorá sa zameriava práve na náplne. Ide o takzvanú službu predplatenej tlače, s automatickým dopĺňaním náplní, ktorá sa dá aktivovať na kompatibilných Wi-Fi tlačiarňach tohto výrobcu.

„Je to niečo podobné ako predplatné Netflixu a prípadne Spotify. Zaplatíte si mesačný plán, ktorý obsahuje určitý počet strán a o ostatné sa nestaráte. HP vám doručí náplne a vlastne vy len tlačíte,“ vysvetľuje Marek Soják, HP Inc. CZ&SK.

Stačí ak si pri aktivácii služby zvolí používateľ svoj mesačný plán, čiže koľko stránok chce vytlačiť, vyberie si platobnú metódu a zadá adresu, na ktorú sa majú doručovať náplne do tlačiarne. O to, kedy ich kuriér doručí, tak, aby bola zabezpečená kontinuita tlače a používateľovi atrament nechýbal, sa pritom stará automatizovaná technológia.

„Služba je napojená na cloud a je spojená s algoritmom špeciálnym, ktorý sleduje počet vytlačených strán a zároveň spotrebovanú náplň. Vy sa o toto nemusíte starať. Dôležité je, aby tlačiareň bola pripojená na internet. Vo fáze, keď dostanete sa do určitého počtu tých 5 percent z náplní, tak vlastne dostanete novú náplň automaticky až domov.“

Služba Instant Ink síce potrebuje v tlačiarni Wi-Fi pripojenie na internet, no dokáže sa vyrovnať i s jeho výpadkom, aj keď práve vtedy s cloudom nekomunikuje.

„Zároveň neni aktualizovaný stav o stave alebo zostatku tonerov a vlastne toho, koľko ste toho vytlačili. Táto situácia sa okamžite napraví vo chvíli, keď sa obnoví pripojenie internetové. To znamená, vlastne v tom cloude sa vaše údaje aktualizujú.“

Cloudová služba Instant Ink prináša výhodu aj v tom, že pri tlači netreba brať ohľad na to, či sa tlačia čiernobiele alebo farebné stránky a teda koľko atramentu sa pri tom spotrebuje. Takto si môže domácnosť bez problémov vytlačiť aj celý rodinný album.

„V prípade, že stránky, ktoré máte v mesačnom pláne, nevyužijete, prenášate si ich až trikrát do ďalšieho mesiaca. V prípade, že tých stránok potrebujete vytlačiť viacej, jednoduchým spôsobom v mobilnej aplikácii, prípadne v rozhraní HP Smart, si tieto plány zmeníte.“

Práve na zabezpečenom cloudovom systéme je založená aj aplikácia HP Smart. Je súčasťou inteligentného systému integrovanej tlače, s názvom HP Plus. Používateľovi umožní pohodlné ovládanie tlačiarne a spravovanie dokumentov, ako aj tlačových úloh, a to i na diaľku. Zároveň dokáže pozdržať vytlačenie diaľkovo zadanej úlohy, a to až kým ho používateľ neautorizuje priamo pri tlačiarni.

„Môžete si dať vytlačiť dokument niekde, keď ste na ceste, napríklad v autobuse. Ale len vďaka HP Plus máte v aplikácii HP Smart funkciu Private Pickup. Tlačiareň pripojená na cloud bude vlastne ten dokument mať pripravený. Ale až keď prídete k tej tlačiarni a vlastne tú tlač si vyvoláte, tak až vtedy ten dokument vlastne z tej tlačiarne vyjde. Tým pádom vlastne vaše dáta sú chránené, alebo vaše výtlačky sú chránené, a nikto sa nedostane okrem vás k nim.“

Špeciálne atramentové náplne, určené pre službu Instant Ink, sa môžu navyše pochváliť väčšou kapacitou, takže je možné vytlačiť viac strán, ako pri použití štandardných náplní. O sledovanie spotreby sa pritom stará čip, ktorý je súčasťou náplní. Tie sú teda inteligentné a vedia rozlíšiť, či používateľ pokračuje vo využívaní služby aj v ďalších mesiacoch.

„Keď tú službu ukončíte, tak vlastne tá náplň vám fungovať nebude. Je to ako so SIM kartou v mobilnom telefóne, keď službu s mobilným operátorom ukončíte, proste karta vám prestane fungovať. Zároveň tú tlačiareň po ukončení môžete používať štandardným spôsobom. Kúpite si tam štandardné náplne a vlastne ich vymeníte a použijete.“

V rámci firemnej stratégie sa odborníci z HP rozhodli pri svojich produktoch zohľadniť aj vplyv na ekológiu a teda na znižovanie uhlíkovej stopy. Tento cieľ tak pretavili aj do náplní Instant Ink.

„V tej krabičke, ktorú dostanete a sú v nej náplne, je aj obálka, ktorá je vlastne s predplatným poštovným. Vy, keď vyťahujete tú prázdnu náplň z tlačiarne, tú rovno do tej obálky môžete vložiť, zalepiť, podáte na poštu. HP túto zásielku spracuje takým spôsobom, že tú náplň zrecykluje a opäť sa vlastne vracia do kolobehu,“ uzatvára Marek Soják, HP Inc. CZ&SK.

Moderné technológie a služby v oblasti tlače by teda mali zjednodušiť život mnohým používateľom. Tí tak už nemusia striehnuť na to, kedy sa atrament minie a zháňať nový, ale o jeho včasné doručenie sa postará samotná tlačiareň. No a dobrou správou je aj to, že americký výrobca postupne spúšťa túto službu aj do oblasti laserových tlačiarní.