Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rýchly Svet technológií - 67

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
21. 5. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V Rýchlom Svete technológií s nami preletíte prehľadom zaujímavých informácií o najnovšom technologickom vývoji a výskume.

Roboty už zmenili prácu ľuďom v rôznych oblastiach. Najnovšie si chcú získať aj priazeň stavbárov. Napríklad tým, že im budú nosiť stavebný materiál na určené miesto, ale pomôžu aj s nástrojmi pre frézovanie či vŕtanie. Tak čo poviete? Máme sa obávať toho, že nás na niektorých pracovných miestach nahradia?

Modulárny robot Baubot s elektrickým pohonom je vyvíjaný s cieľom automatizácie procesov v stavebníctve. Po stavenisku sa pohybuje na terénnych pásoch, pričom zvládne vystúpiť aj po schodoch. Robot sa dá ovládať pomocou rozhrania v smartfóne alebo sa pohybuje podľa vopred naprogramovaných príkazov. Jeho integrované multifunkčné rameno má dosah 1 meter a presnosť manipulácie pod 1 milimeter. Rameno môže pojať množstvo rôznych nástrojov, ktoré pomáhajú pri stavebných prácach, ako frézovanie, vŕtanie, plazmové rezanie, zváranie, kladenie tehál, brúsenie, maľovanie povrchov a ďalších. Robot môže navyše na svojom chrbte prenášať stavebný materiál s maximálnou hmotnosťou až do 500 kilogramov. Prevádzková doba na jedno nabitie batérie je udávaná na približne osem hodín.

Autonómny štvornohý robot ANYmal D má za úlohu zastúpiť ľudských kontrolórov a vykonávať komplexnú inšpekciu v potenciálne nebezpečnom prostredí v energetických a priemyselných závodoch. Vďaka kombinácii širokouhlých a 3D kamier, spolu s technológiou LiDAR, je robot schopný prekonať členitý terén a vyhýbať sa prekážkam. Na zadnej strane sa nachádza výklopná jednotka a senzory na vizuálne, tepelné a akustické merania. Modul 4K kamery má 20-násobné optické priblíženie, ktoré umožní vykonať vizuálnu kontrolu z diaľky. Termálna kamera má teplotný rozsah od -20 až po 500 ° C, zatiaľ čo smerový mikrofón môže zaznamenať akustické merania v rozsahu zvukových a ultrazvukových frekvencií. Tmavé kúty pritom osvetlí integrovaný LED reflektor s jasom 3 500 lúmenov.