Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Overené technológie čistenia vzduchu boli zabalené do moderného dizajnu

Autor:
Lubo Straka
Zverejnené:
27. 5. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

O kvalite vzduchu okolo nás, najmä v interiéri, sa s pravidelnosťou hovorí neustále. Najmä v istých prechodných obdobiach sa k slovu hlásia alergici. No pri nástupe pandémie to bola pre všetkých. Ku spotrebiteľom sa preto dostáva mnoho rôznych čističiek vzduchu. No všímať by si mali aj certifikáciu od inštitúcií, ktoré zariadenia reálne preverili. V tomto duchu nechal svoje zariadenia otestovať aj švajčiarsky Stadler Form. Rodina čističiek s označením Roger však popri certifikátoch prichádza aj s technológiami zabalenými do moderného dizajnu.

Keď sa švajčiarski vývojári rozhodli vytvoriť novú generáciu čističiek vzduchu, kládli dôraz na 2 základné veci, a to účinnosť a dizajn. Výsledkom ich snahy je nová rodina čističiek vzduchu Roger. Inžinieri, v spolupráci s dizajnérmi, pritom zabalili efektívny výkon do kompaktných rozmerov.

„Tak, a tu je celá rodinka. Začnem od drobca pri mne – Roger Little. Cíti sa dobre v priestoroch, ktorých veľkosť nepresiahne 33 metrov štvorcových. Ďalším z rodiny, v strede, tak to je Roger. Je nielen fyzicky väčší, ale má aj väčší výkon, a preto obslúži až dvojnásobnú plochu, konkrétne 66 metrov štvorcových. No a najvzdialenejší - Roger Big. Podľa matematiky by sme mali pridať ďalších 33 metrov štvorcových, no výrobca to posunul ešte ďalej. Roger Big udržuje čistý vzduchu v miestnostiach veľkých až 104 metrov štvorcových. Predurčuje ho to nielen do obývačiek, spojených s kuchyňami, ale aj do väčších kancelárií, obchodov a iných firemných priestorov,“ hovorí Ľubomír Straka, šéfredaktor, Techpedia.sk.

Všetky zariadenia spája najmä to, že dokážu, zatiaľ ako jediné na trhu, zachytiť častice do veľkosti len 255 tisícin mikrometra. Testy britskej laboratórnej skupiny, Airmid Healthgroup, pritom preukázali, že čističky vzduchu Roger vyfiltrujú v miestnosti až 99,3 % koronavírusu za 60 minút. Za rovnaký čas tiež filtrujú až 99,9 % vírusov chrípky A (H1N1).

„Za filtrovaním vzduchu je niekoľko švajčiarskych technológií. Srdcom čističky je patentovaný DualFilter. Práve ten pozostáva z aktívneho uhlíkového filtra a HEPA H12 filtra. HEPA filter zachytí nečistoty väčšie ako 255 tisícin mikrometra, teda nebezpečné vírusy, peľ i prach.“

Uhlíková časť filtra zasa odstráni škodlivé plyny z výfukov áut, chemické výpary z čistiacich prostriedkov, ale i kuchynský zápach. V domácnosti môže byť preto čistička aj súčasťou kuchyne, kde istým spôsobom dopĺňa digestor. K dispozícii je pritom aj voliteľný filter HEPA H14, pri ktorom sa veľkosť zachytených nečistôt zníži až na desatinu mikrometra. Vďaka svojej vyššej hustote dokáže vyčistiť vzduch ešte rýchlejšie.

„Zelenú dalo švajčiarskym zariadeniam na čistenie vzduchu aj Certifikované európske centrum pre výskum alergií. Ich nezávislý test potvrdil, že čističky vzduchu Roger sú plne prispôsobené potrebám alergikov. DualFilter totiž odstraňuje zo vzduchu okrem škodlivých častíc aj peľ a prach.“

Proces čistenia sa však pri týchto zariadeniach začína už na antimikrobiálnom predfiltri, ktorým výrobca dotvoril dizajn zariadenia. Je to prvá vrstva, ktorou prechádza nasávaný vzduch. Dá sa oprať a navyše obsahuje aj technológiu Sanitized, ktorá zabraňuje množeniu baktérií a mikróbov vo vnútri filtra. No a v neposlednom rade chráni DualFilter, ktorému tak predlžuje životnosť.

„Čo by to bolo za modernú čističku, ak by nemala aj automatické funkcie? Roger a Roger Big využívajú na monitorovanie kvality ovzdušia precízny laserový snímač častíc PM2,5 a rovnako aj snímač kvality plynov. V automatickom režime čistička nepretržite monitoruje kvalitu ovzdušia a inteligentne prispôsobí svoj výkon aktuálnemu stavu vzduchu.“

O kvalite vzduchu informuje používateľa aj LED indikátor na zariadeniach, no Stadler Form pridal i moderný prvok dnešnej doby, a tým je pripojenie zariadenia k mobilnej aplikácii.

„Zariadenia Roger a Roger Big sa dajú ovládať nielen pomocou dotykového displeja. Ak sa nachádzate ďalej od čističky, poslúži vám mobilná aplikácia Smart Living. Dokážete ňou ovládať všetky funkcie čističky a monitorovať aktuálnu kvalitu vzduchu v domácnosti kdekoľvek a kedykoľvek. Jej súčasťou je aj funkcia rodičovského zámku, ktorá deaktivuje ovládací panel čističky vzduchu,“ dodáva Ľubomír Straka, šéfredaktor, Techpedia.sk.

Ako je teda vidieť a tvrdí to aj výrobca, množstvo technológií prináša v dizajnovom obale. Presne to charakterizuje i rodinu čističiek vzduchu Roger. Či je to Roger Little, určený do detských izieb alebo malých spální, prípadne Roger pre obývačky a haly. Alebo aj Roger Big pre veľké otvorené priestory moderných domácností a rovnako aj pre kancelárie a priemysel. Všetky zariadenia charakterizuje efektívny výkon filtrácie pri boji s vírusmi, baktériami, plesňami ale aj s bežným prachom či alergénmi.