Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rýchly Svet technológií - 72

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
23. 6. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V Rýchlom Svete technológií s nami preletíte prehľadom zaujímavých informácií o najnovšom technologickom vývoji a výskume.

Varenie a pečenie patrí určite medzi záľuby mnohých. Nie každému to však ide hneď na prvú. A čo keby vám v tom pomohli technológie? Napríklad taký inteligentný systém, ktorý vie presne, čo v kuchyni varíte, upozorní vás na to, kedy máte čo-to pridať do vareného pokrmu a zároveň vám stráži teplotu aj čas varenia. Vďaka tejto inovácii môže byť, aj na Slovensku, „Michelinských“ kuchárov ako húb po daždi.

Kuchynský systém Cooksy sa montuje nad varnú dosku, napríklad na digestor tak, aby integrované optické a termovízne kamery mohli sledovať, čo sa práve kuchtí. Modul je spojený so sprievodnou mobilnou aplikáciou, ktorá obsahuje rôzne recepty vo forme videí s podrobnými pokynmi. Horná kamera pritom sleduje, či používateľ pridal správne ingrediencie v správnom čase a tiež, či sa varia pri vhodných teplotách. Keď je teplota správna, aplikácia poslúži aj ako časovač a upozorní používateľa, kedy nastane čas vykonať ďalší krok z receptu. Výhodou tohto inteligentného kuchynského systému je aj to, že používateľ môže sledovať zábery z kamerového modulu v aplikácii, takže vie, čo sa deje na varnej doske aj bez toho, aby musel zostať v kuchyni.

Prenosná kompresorová chladnička a mraznička GoSun Chillest využíva na prevádzku mimo elektrickej siete nielen svoju lítiovú batériu, ktorá na jedno nabitie poskytne energiu zhruba na 10 hodín chladenia. Dá sa totiž zapojiť aj solárny stôl, ktorý buď nabije batériu alebo udrží chladničku v chode, keď to počasie umožňuje. Vo vnútri zariadenia sú dve samostatné komory s možnosťou nastavenia rozdielnych teplotných zón. Potraviny sa tak môžu chladiť v jednej komore, zatiaľ čo sa v druhej mrazia. Teplotné zóny sa pritom dajú nastaviť v rozsahu od -20 až do 20 stupňov Celzia. A to pomocou fyzických tlačidiel alebo prostredníctvom sprievodnej mobilnej aplikácie.

Dva nové závody spoločnosti Hydrostor, ktoré sa budujú v americkej Kalifornii, chcú získať titul najväčších zariadení na svete, ktoré sú schopné uskladňovať energiu v podobe stlačeného vzduchu. Budú fungovať na aktualizovanej verzii technológie pokročilého skladovania energie stlačeným vzduchom, ktorá využíva prebytočnú elektrinu zo siete, alebo z obnoviteľných zdrojov, na prevádzku vzduchového kompresora. Stlačený vzduch sa potom skladuje vo veľkej podzemnej nádrži, kým nie je potrebné poslať energiu do siete. V tom okamihu sa stlačený vzduch uvoľní cez turbínu na výrobu elektriny, ktorá ju následne dodá do elektrickej sústavy. Oba systémy budú pritom schopné uchovávať dokopy až 10 Giga watt hodín energie a dokážu tak poskytnúť osem až dvanásť hodín zásobovania energiou až do úplného vybitia.

Cyklistická navigácia Velo 2, s kruhovým displejom, sa pripevní k držiaku na predstavci, pomocou priloženia a otočenia. Po spárovaní so smartfónom môže potom jazdcovi dávať pokyny prostredníctvom smerovej navigácie na štýl kompasu alebo v režime trasy, ktorý poskytne presnejšie pokyny pri jednotlivých odbočkách. V tomto režime si môže jazdec zvoliť trasu, po ktorej sa vyhne príliš frekventovaným cestám, alebo trasu, ktorá ho naviguje do cieľa čo najrýchlejším spôsobom. No a k dispozícii je tiež vyvážená trasa, ktorá je akousi kombináciou oboch predchádzajúcich. Stlačením dvoch tlačidiel na zariadení sa dá navyše získať prístup k údajom, ako je aktuálna rýchlosť, prejdená vzdialenosť a odhadovaný čas príchodu. Integrovaná batéria pritom sľubuje výdrž až 20 hodín na jedno nabitie.