Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rýchly Svet technológií - 75

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
1. 7. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V Rýchlom Svete technológií s nami preletíte prehľadom zaujímavých informácií o najnovšom technologickom vývoji a výskume.

Možno viacerí z vás vedia, že 21. jún je aj Svetovým dňom hudby. Aj keď trošku oneskorene, ale predsa to môžeme osláviť zaujímavosťou z hudobného sveta. Inovácia prichádza tentoraz zo susednej Českej republiky. Vývojári v nej pritom spojili 3D tlač a tradičný hudobný nástroj. Treba však povedať, že po novom už úplne tradičný nie je. No myslíme si, že nápad vývojárov mu celkom prospel.

Českí vývojári zo spoločnosti Sensio vytvorili inovatívne 3D tlačené violončelo s názvom MyCello. Dá sa na ňom hrať ako s tradičným dreveným hudobným nástrojom, v bežnej hlasitosti, alebo pomocou výstupu sa môže zapojiť aj do zosilňovača a reproduktora. Priamo k nástroju sa dajú dokonca pripojiť i slúchadlá pre tiché hranie. Vďaka modulárnemu dizajnu sa dá prispôsobiť veľkosť, farba, počet strún a ďalšie osobné preferencie. Technológia 3D tlače prináša muzikantom aj možnosť upraviť si, opraviť alebo vylepšiť svoje štandardné MyCello. K dispozícii je aj držiak na smartfón, na ktorom si môže používateľ zobraziť digitálne hudobné noty. 3D tlačené violončelo váži len 2,2 kilogramu. Dá sa pritom ľahko rozložiť na jednotlivé komponenty, ktoré sa uložia do prepravného batohu.

Hybridný fitness systém Hyperbell je navrhnutý pre použitie s jednoručnými činkami tretích strán. Systém pritom obsahuje sadu polymérových svoriek, oceľovú tyč a oceľovú rukoväť pre kettlebell. Ak chce používateľ trénovať s jednoručnými činkami, použije existujúce činky tak, ako by to robil bežne. Pri ďalších cvičeniach ich však môže pomocou svoriek pripevniť k obom koncom tyče Hyperbell. Rukoväť kettlebell funguje podobným spôsobom, keďže je spojená so svorkou. V závislosti od vykonávaného cviku môže byť rukoväť pripevnená buď v jednej línii s činkou alebo kolmo na ňu. Každá svorka by mala byť schopná uniesť váhu do 45 kilogramov, pričom tyč Hyperbell by mala bez problémov zvládnuť až dvojnásobnú záťaž.