Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

3D tlačená lampa Ohmie je vyrobená z pomarančových šupiek

3D tlačená lampa Ohmie je vyrobená z pomarančových šupiek
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
8. 7. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Pomarančové šupky sú určite kompostovateľné, no talianska startup spoločnosť Krill Design pre ne našla zaujímavé alternatívne využitie. Spoločnosť totiž začleňuje odpad z pomarančov do svojej 3D tlačenej stolnej lampy s názvom Ohmie. Každá lampa je pritom vyrobená zo šupiek dvoch sicílskych pomarančov.

Získané ako odpad z potravinárskeho priemyslu sa pomarančové šupky vysušia, rozomelú na prášok a potom sa zmiešajú s biopolymérom získaným z rastlín. Aj keď spoločnosť Krill Design neuviedla, o aký biopolymér ide, pravdepodobne by to mohla byť kyselina polymliečna.

3D tlačená lampa vyrobená z pomarančových šupiek Ohmie.

V prípade lampy Ohmie sa zmes pomarančovej kôry a biopolyméru extruduje do podoby vlákna, ktoré sa potom použije v konvenčnej 3D tlačiarni typu FDM (fúzované nanášanie vrstiev) na výrobu hlavnej časti lampy. Toto teleso je tvorené jedným súvislým vláknom, ktoré je zohrievané do roztaveného stavu a postupne ukladané po vrstvách v tvare špirály.

3D tlačená lampa vyrobená z pomarančových šupiek Ohmie

Hotový výrobok má štruktúru podobnú pomarančovej kôre spolu s prírodnou farbou. Z dôvodu rozdielov medzi jednotlivými pomarančmi sa presná farba každej lampy bude mierne líšiť. Po 3D vytlačení je každá lampa vybavená napájacím káblom s USB konektorom, vypínačom s funkciou stmievača a LED žiarovkou, ktorá vyžaruje v intenzite 70 až 90 lúmenov. Celá lampa je vysoká 23 centimetrov a váži okolo 150 gramov. A samozrejme ak lampa doslúži, je kompostovateľná.

3D tlačená lampa vyrobená z pomarančových šupiek Ohmie

3D tlačená lampa vyrobená z pomarančových šupiek Ohmie je momentálne súčasťou startup kampane na portáli Kickstarter, kde sa dá získať za 72 euro. Plánovaná maloobchodná cena bola stanovená na 99 euro. Preprava by sa mala začať v novembri.