Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rýchly Svet technológií - 79

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
8. 7. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V Rýchlom Svete technológií s nami preletíte prehľadom zaujímavých informácií o najnovšom technologickom vývoji a výskume.

Stavebný sektor je dnes jedným z najsledovanejších. Veď kto by nesníval o krásnom novom domove z inovatívnych materiálov. Niektorých pritom odradí zložitosť výstavby, iných nepochybne aj dĺžka a trvanie mokrých procesov. Taliani sa však rozhodli pohrať sa s 3D tlačou a to tak, aby slúžila pre pomerne rýchlu výstavbu nových domov.

Talianska spoločnosť WASP a partneri zo štúdia Mario Cucinella Architects postavili prvý ekologicky udržateľný 3D tlačený dom s názvom TECLA, ktorý púta pozornosť už svojim netradičným tvarom dvoch kopulovitých modulov. Ako stavebný materiál bola pritom použitá miestna zemina, ktorá sa pred začatím výstavby zmiešala s vodou a prísadami. Dve synchronizované ramená stavebnej 3D tlačiarne potom súčasne pracujú bez kolízií a vrstvia tento materiál vo vzorovanej štruktúre, ktorá zaistí tepelnú izoláciu, vetranie a zber vody v rámci jednej konštrukcie. Každá 3D tlačiareň dokáže operovať na ploche 50 metrov štvorcových, čo umožňuje dokončenie jedného modulu domu v priebehu niekoľkých dní.

Systém zadného svetla na bicykel Shield sa skladá zo samotného svetla namontovaného pod sedlovkou a z bezdrôtového pohybového senzoru, ktorý si jazdec pripevní na zadnú stranu prilby tretej strany. Keď potom otočí hlavou, aby sa pred odbočením pozrel cez rameno na situáciu za ním, jednotka na prilbe deteguje tento pohyb a automaticky aktivuje jasný LED svetelný ukazovateľ, ktorý bliká v danom smere otočenia hlavy. Akcelerometer v zadnom svetle navyše deteguje spomalenie a svetlo dočasne rozsvieti červené LED diódy indikujúce brzdenie. Shield môže navyše poslúžiť aj ako strážny systém. Ak akceletometer zistí, že sa s bicyklom hýbe, spustí sa hlasný 110-decibelový alarm a majiteľ bicykla je upozornený cez mobilnú aplikáciu a rovnako aj blikaním LED diódy v jednotke na prilbe.