Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rýchly Svet technológií - 80

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
8. 7. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V Rýchlom Svete technológií s nami preletíte prehľadom zaujímavých informácií o najnovšom technologickom vývoji a výskume.

Niektorí používatelia mobilných telefónov neustále hľadajú možnosti ako telefonovať navzájom v kódovanom prenose. Čo ich k tomu vedie je už samozrejme na ich svedomí, no k dispozícii majú viacero aplikácií, ktoré sa o to snažia. Skupina vývojárov sa však rozhodla, že stupeň kódovania hovorov posunie ešte o úroveň vyššie. Nespoliehajú sa pritom už len na samotný softvér, ale vyrobili úplne nové zariadenie.

ARMA G1 je mobilné zariadenie, ktoré dokáže zaistiť bezpečnú komunikáciu prostredníctvom verejných mobilných sietí. Tento futuristicky vyzerajúci protiklad smartfónu kladie vysoký dôraz na absolútnu bezpečnosť a kontrolu vzdušného prenosu kritických informácií. Komunikátor k tomu využíva patentovanú technológiu Dynamic Identity, ktorá skrýva používateľské údaje a metadáta. Znamená to, že na rozdiel od smartfónov, kde sú ich používatelia ľahko sledovateľní a identifikovateľní, ARMA G1 neustále mení svoju identitu, a to na úrovni zariadenia aj mobilnej siete. Bezpečný osobný komunikátor, ktorý je vyrobený z nehrdzavejúcej ocele a keramiky, je pritom založený na operačnom systéme ARMA Linux a využíva mobilnú sieť vo verejnej infraštruktúre s názvom TOR.

Spoločnosť IBM spustila svoju autonómnu loď Mayflower MAS400 do vôd Atlantického oceánu úplne bez posádky. Robotické plavidlo typu trimaran vyplávalo z anglického Plymouthu a jeho cieľom bolo prekonať cestu do Plymouthu v americkom štáte Massachusetts. Autonómna loď má dĺžku 15 metrov a šírku 6,2 metra. Je vyrobená z ľahkého hliníka a uhlíkových kompozitov, pričom je poháňaná solárnym hybridným motorom, so záložným naftovým motorom. Dosahuje pritom maximálnu rýchlosť 10 uzlov, čiže 18 km / h. Na palube je výbava, ktorá zahŕňa akustické, teplotné a iné senzory, ako aj systémy na odoberanie vzoriek vody a vzduchu. Táto výbava zhromažďuje vedecké údaje, aby pomohli so štúdiou oceánov, so sledovaním výšky morskej hladiny a štruktúr vĺn alebo aj pri sledovaní výskytu mikroplastov či pri ochrane morských cicavcov.