Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rýchly Svet technológií - 82

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
12. 7. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V Rýchlom Svete technológií s nami preletíte prehľadom zaujímavých informácií o najnovšom technologickom vývoji a výskume.

Stáť na nohách nekonečné hodiny je pre mnohých ľudí nielen únavné, ale aj bolestivé. V niektorých povolaniach to však inak nejde. Na pomoc ale prichádza podporná konštrukcia, ktorá pre svoje fungovanie nepotrebuje žiadnu energiu. Jednoducho sa len pohrala s fyzikou a mechanikou.

Nositeľný exoskeleton archelis FX sa pripína na nohy a rozptyľuje telesnú hmotnosť používateľa. Môže tak poskytnúť úľavu od bolesti nôh a chrbta pre pracovníkov v továrni, chirurgov a ďalších, ktorí musia stáť celé hodiny. Vďaka tvarovanej konštrukcii na zadnej strane stehien si môžu nohy pri státí na jednom mieste navyše oddýchnuť tak, že sa používateľ oprie plnou váhou o túto konštrukciu do akéhosi polovičného posedu. Čisto mechanický exoskeleton nepoužíva motory a nepotrebuje ani napájanie z batérie. Aj vďaka tomu váži len okolo dvoch kilogramov a dá sa s ním ľahko pohybovať z miesta na miesto.

Vývojári masážneho kresla Bodyfriend Phantom II sa zjavne inšpirovali pohodlným sedadlom prvej triedy v lietadle. Masívne masážne kreslo je vybavené dvomi ergonomickými rámami s masážnymi valcami. Jeden rám tak masíruje telo od hlavy nadol až po pás, zatiaľ čo druhý masíruje pozdĺž dolnej časti tela, od bedier po stehno. Technológia 4D masážnych modulov pritom poskytne rôzne masážne techniky v závislosti od oblasti tela, s možnosťou nastavenia uhlov pre dosiahnutie dynamickej masáže. K dispozícii je až 24 automatických režimov masáže a zaujme i patentovaná a klinicky overená takzvaná masáž mozgu. Tá využíva binaurálne rytmy zakomponované do liečivej hudby pre zvýšenie kognitívneho výkonu. Vyvoláva tak väčšiu koncentráciu, podporuje pozitívne nálady a zmierňuje stres používateľa.