Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rýchly Svet technológií - 91

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
22. 9. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V Rýchlom Svete technológií s nami preletíte prehľadom zaujímavých informácií o najnovšom technologickom vývoji a výskume.

Sledovať si kvalitu vzduchu, ktorý dýchame je v dnešnej dobe určite na mieste. Zvlášť to platí vo vnútri budov. Niektoré čističky vzduchu už majú v sebe samotný monitoring vzduchu zabudovaný. No len málokto ich má v priamom dosahu a výhľade. Aj preto prichádza inteligentný monitoring vzduchu priamo do hodiniek na ruke.

Kruhové digitálne hodiny Cobalt Oracle neslúžia len na presné zobrazenie času. Vďaka integrovaným senzorom merajú teplotu a vlhkosť, no pochváliť sa môžu aj schopnosťou nepretržitého monitorovania až siedmych druhov znečistenia ovzdušia. Využívajú k tomu špeciálne senzory s vysokou citlivosťou, ktoré sú schopné detegovať jemné prachové častice s veľkosťou PM2,5, prchavé organické látky, oxid uhličitý a ďalšie nebezpečné častice a plyny v miestnosti. Umelá inteligencia pritom neustále kalibruje senzory, aby zostali čo najpresnejšie. Keď sa zistí znečistené ovzdušie, na kruhovom okraji hodín sa rozžiaria červené pásy LED diód, ktoré upozornia používateľa, že by mal vyvetrať.

Osobná nositeľná čistička vzduchu Air-Ring má výrazne futuristický dizajn a je zavesená na krku používateľa, odkiaľ pomocou výškovo nastaviteľných ramien fúka do tváre prefiltrovaný a sterilizovaný vzduch. Vzduch je do zariadenia nasávaný zozadu, pomocou ventilátora, ktorý ho vháňa cez penový a HEPA filter. Odtiaľ prechádza cez UV-C sterilizačné pole LED diód a fotokatalytické sterilizátory, a potom je vytlačený cez výškovo nastaviteľné ramená, kde prechádza cez finálnu sadu uhlíkových filtrov. Vyfúknutý vzduch by tak mal byť bez vírusov, patogénov a drobných pevných častíc. Medzi nastaviteľné ramená sa navyše dajú magneticky osadiť priehľadné ochranné štíty, ktoré môžu zakrývať buď ústa a nos alebo celú tvár používateľa. Na koncoch ramien sú osadené farebné LED diódy, ktoré rozžiaria spodnú časť tváre, čo ešte viac dotvára futuristický efekt.

Okuliare Deep Optic 32ºN štandardne fungujú ako bežné slnečné okuliare, ktoré blokujú škodlivé UV žiarenie. No ak sa chce používateľ, ktorý trpí ďalekozrakosťou, pozrieť na niečo blízke, napríklad na displej smartfónu alebo na menu v reštaurácii, stačí keď posunie špičkou ukazováka dopredu po jednom ramene okuliarov citlivých na dotyk. Zabudovaný senzor potom vyšle elektromagnetický impulz, ktorý zvýši zväčšovaciu silu priehľadnej časti každého skla pokrytého tekutými kryštálmi. Okuliare tak môžu dočasne fungovať ako bežné okuliare na čítanie. Úroveň zväčšenia sa dá nastaviť a upraviť prostredníctvom sprievodnej mobilnej aplikácie, ktorá sa s okuliarmi spája cez technológiu Bluetooth. Integrovaná batéria by mala vydržať celý deň používania. No a keďže sú okuliare napájané len v režime čítania, zostanú v režime na diaľku aj po úplnom vybití batérie.