Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nákladný robot sledujúci používateľa dostal menšieho súrodenca

Nákladný robot sledujúci používateľa dostal menšieho súrodenca
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
24. 9. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Prenášať svoje veci v taške alebo v batohu je normálne, no čo ak chcete mať úplne voľné ruky počas cesty z nákupov? Práve k tomu poslúži autonómny nákladný robot na kolesách s názvom gita. Ten čoskoro získa menšieho súrodenca nazvaného jednoducho ako gitamini.

Oba autonómne nákladné roboty vyrába spoločnosť Piaggio Fast Forward. Rovnako ako predchádzajúci model gita, aj nový robot gitamini sa samostatne pohybuje prostredníctvom dvoch veľkých kolies.

Autonómne nákladné roboty gita (vľavo) a gitamini (vpravo).

Robot pre orientáciu v priestore využíva kombináciu optických kamier a radarov snímajúcich hĺbku priestoru. Po spárovaní so svojim používateľom ho potom dokáže nasledovať pri chôdzi po ulici alebo aj v budovách. Dokáže sa pritom autonómne vyhýbať prekážkam a samočinne sa vyvažuje na svojich kolesách. Dá sa zdvihnúť pomocou predných a zadných rukovätí a preniesť cez veci, ako sú schody alebo obrubníky.

Autonómny nákladný robot gitamini.

Gitamini váži 13 kilogramov a má maximálnu rýchlosť pohybu 10 km / h. Vo svojom nákladnom priestore dokáže prepraviť rôzne veci používateľa s celkovým úžitkovým zaťažením až 9 kilogramov. Veko môže zostať otvorené alebo sa dokonca dá odstrániť, ak sú vo vnútri nákladného priestoru umiestnené príliš vysoké veci.

Robot dokáže na jedno nabitie batérie prekonať vzdialenosť približne 48 kilometrov alebo má výdrž 6 hodín prevádzky. Batéria sa do plnej kapacity nabije za 2 hodiny. Robot šetrí batériu tak, že sa automaticky vypne, ak zostane nečinný viac ako pol hodiny.

Autonómny nákladný robot gitamini.

Napriek tomu, že autonómny nákladný robot gitamini sa zatiaľ nedá kúpiť, potenciálni záujemcovia sa môžu zaregistrovať na stránke výrobcu na odber aktualizácií. Jeho cena po vydaní bude 1 850 dolárov a bude dostupný vo farebnom prevedení v žltej alebo v béžovej farbe.

Autonómny nákladný robot gitamini.