Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Miniatúrny robotický pes Mini Pupper s otvoreným zdrojovým kódom

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
30. 9. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Napriek tomu, že mnoho ľudí fascinuje štvornohý robot Spot z dielne spoločnosti Boston Dynamics, je určený pre priemyselné aplikácie a neexistuje žiadny spôsob, ako si ho zadovážiť domov. No netreba zúfať, pretože je tu nový miniatúrny „robotický pes“ Mini Pupper, ktorý je oveľa menší, dostupnejší a je k dispozícii s otvoreným zdrojovým kódom pre vývojárov.

Miniatúrny robotický pes Mini Pupper s hmotnosťou len 560 gramov meria na dĺžku len 209 milimetrov, má šírku 109 milimetrov a výšku 165 milimetrov. Je vyrábaný spoločnosťou MangDang so sídlom v Hongkongu a je určený pre vývojárov a kreatívnych používateľov, keďže sa dodáva ako súprava na vlastné zostavenie s otvoreným zdrojovým kódom. Samozrejme existuje aj možnosť zaobstarania si už plne zostaveného robota.

Miniatúrny robotický pes Mini Pupper s otvoreným zdrojovým kódom.

Mini Pupper sa dá buď predprogramovať alebo diaľkovo ovládať v reálnom čase, zatiaľ čo integrovaný mikroprocesor Raspberry Pi 4B je kompatibilný s operačnými systémami Ubuntu a ROS. Môže byť tiež vybavený rôznymi zariadeniami tretích strán, ako je modul LiDAR na skenovanie a mapovanie jeho okolia či kamera snímajúca hĺbku priestoru na identifikáciu a sledovanie predmetov. Robot má tiež animovanú tvár na LCD obrazovke, takže sa dá naprogramovať tak, aby zobrazovala rôzne výrazy.

Miniatúrny robotický pes Mini Pupper s otvoreným zdrojovým kódom.

Vďaka svojej agilite s 12-timi stupňami voľnosti môže Mini Pupper chodiť rôznymi spôsobmi, vrátane kráčania, vyskakovania alebo poklusu. Jedno 30-minútové nabitie 800 mAh batérie postačí na približne 25 minút používania.

Miniatúrny robotický pes Mini Pupper s otvoreným zdrojovým kódom je momentálne súčasťou startup kampane na portáli Kickstarter. Hoci sú pre podporovateľov k dispozícii súpravy na vlastné zostrojenie za nižšie ceny od približne 349 dolárov, kompletne zostavený robot sa dá získať už od 479 dolárov, za predpokladu, že sa dostane do výroby. Preprava je naplánovaná na november 2021.

Miniatúrny robotický pes Mini Pupper s otvoreným zdrojovým kódom.