Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Robot Amazon Astro sa môže stať užitočným domácim pomocníkom

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
30. 9. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Mnohé sci-fi filmy a knihy nám už desaťročia sľubujú užitočných domácich pomocníkov, no pokrok v tejto oblasti je pomalý. To, aby sa veci skutočne rozbehli, si často vyžaduje podporu veľkej firmy a spoločnosť Amazon túto požiadavku vyslyšala a prichádza s novým domácim robotom na kolesách s názvom Astro, ktorý podporuje hlasovú digitálnu asistentku Alexa.

Zdá sa, že nový domáci robot Astro dokáže vykonať väčšinu vecí, ktoré by ste mohli očakávať od od inteligentného reproduktora, ako je Amazon Echo. Používatelia môžu pomocou hlasových príkazov klásť otázky digitálnej asistentke Alexa, nastavovať si pripomienky v kalendári, telefonovať, diktovať správy, počúvať hudbu či fotografovať. Výhodou je, že robot Astro nie je prilepený na mieste, ale môže sa túlať po domácnosti. Používateľ môže robotovi prikázať, aby ho sprevádzal počas hovoru, prehrávania hudby alebo podcastov, a keď to nebude potrebné, postaví sa z cesty a bude čakať na frázu, ktorá ho aktivuje.

Robot Astro vykresľuje na obrazovke, ktorá pripomína tablet, pár veľkých animovaných očí, pomocou ktorých imituje svoju osobnosť. Dokáže žmurkať, vyzerať šťastne alebo smutne a dokonca zaviera „oči“, keď sa nabíja v dokovacej stanici. Tento displej môže tiež zobrazovať, čo robot Astro zamýšľa urobiť, na požiadanie vyvolá informácie alebo zobrazí videohovor. Obrazovka sa dá otáčať a nakláňať, aby poskytla lepší prehľad, kdekoľvek stojí používateľ.

Domáci robotický spoločník Amazon Astro.

Robotovi sa dá nastaviť mapa domácnosti, ktorá mu pomôže pri navigácii, a integrované senzory mu umožnia sa vyhýbať nábytku, ľuďom, domácim zvieratám i iným veciam. Používateľ môžu nastaviť zakázané zóny, aby sa robot nedostal do konkrétnych miestností alebo aby neutiekol na dvor. Systém počítačového videnia sa dá vycvičiť tak, aby robot rozpoznal rôznych ľudí v domácnosti alebo upozornil majiteľa, že zistil neznámu osobu. Dokáže tiež nájsť a prísť ku konkrétnej osobe, ak na neho zavolá, alebo jej dokonca doručí vec, ktorú niekto iný umiestnil do malého nákladného koša.

Vďaka tomu všetkému je domáci robot Astro navrhnutý ako pomocník, keď je používateľ doma, a mobilný zabezpečovací systém, keď je mimo domova. Astro tak môže automaticky hliadkovať v dome, sledovať a počúvať čokoľvek alebo kohokoľvek, kto by tam nemal byť, vrátane detekcie zvukov, ako je rozbíjanie skla alebo zvuku aktivovaných alarmov. Ak spozoruje niečo podozrivé, na smartfón používateľa odošle upozornenie, aby si to mohol overiť, a tiež môže ukladať krátke videoklipy.

Domáci robotický spoločník Amazon Astro.

Používatelia môžu tiež diaľkovo ovládať robota Astro zo svojho smartfónu a kontrolovať tak dom alebo konkrétne veci, ako napríklad či bol vypnutý sporák. Periskopová HD kamera sa vysúva až do výšky 107 centimetrov z hlavy robota, aby používateľovi poskytla lepší výhľad.

Ľudia sa, samozrejme, budú zdráhať pozvať robota do svojich domácností. No spoločnosť Amazon trvá na tom, že všetky procesy rozpoznávania tváre sú vykonávané v samotnej jednotke, svetlá indikujú, kedy sú kamery a mikrofóny zapnuté, a dajú sa vypnúť špeciálnym tlačidlom umiestneným na vrchu robota.

Inteligentný domáci robot Amazon Astro je do konca roka zatiaľ k dispozícii len pre záujemcov z USA. Jeho cena sa začína od 999,99 dolárov, o nakoniec sa bude predávať za 1 499,99 dolárov.