Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rýchly Svet technológií - 96

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
22. 10. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V Rýchlom Svete technológií s nami preletíte prehľadom zaujímavých informácií o najnovšom technologickom vývoji a výskume.

Vrecková kamera Feiyu Pocket 2S má rozlíšenie 4K a nakrúca pri rýchlosti 60 snímok za sekundu, pripevnená na stabilizačnom závese. Je pritom magneticky spojená s rukoväťou, na ktorej sa nachádzajú ovládacie tlačidlá a malá LCD obrazovka s hľadáčikom. V tejto konfigurácii sa dá kamera použiť na snímanie stabilných záberov z ruky. Používateľ však môže kameru namontovať napríklad na cyklistickú prilbu alebo na čokoľvek iné tak, že jednoducho vytiahne modul kamery z rukoväte a odvinie elektrický kábel, ktorý ich spája. Kamera a jej trojosový stabilizačný záves sa potom dajú zasunúť do priloženého držiaka, ktorý sa namontuje na danú vec. Kamera sa dá tiež magneticky prilepiť priamo na kovový povrch, ako je napríklad strecha automobilu.

Spoločnosť UAV Factory predstavila zaujímavý bezpilotný rotorový dron Penguin C Mk2 VTOL s dvoma výložníkmi s rotormi, ktoré sú umiestené pod jeho krídlami. Po vertikálnom vzlete stroja sa rotory nastavia do súbežnej polohy s výložníkmi, do ktorých sa automaticky zasunú a zakryjú sa krytmi. Dron je tak so svojimi krídlami oveľa aerodynamickejší a hoci výložníky zvyšujú jeho hmotnosť, dokáže sa vo vzduchu udržať údajne až 14 hodín na jedno nabitie batérií. Môže byť pritom vybavený rôznymi senzormi a kamerami, ako je napríklad 4K termokamera s 15-násobným optickým priblížením, ktorá je umiestnená v odnímateľnom kuželi na nose dronu s gyroskopickou stabilizáciou v osi otáčania.

Ekologický chladiaci box Wooly nahradil polyuretánovú výplň v stenách, izoláciou z prírodnej ovčej vlny. Navyše je jeho telo vyrobené zo zmesi plne recyklovateľnej nehrdzavejúcej ocele a hliníka. Vývojári tvrdia, že použitá izolácia z ovčej vlny je schopná izolovať vnútornú teplotu rovnako efektívne ako polyuretán. Ľad vo vnútri boxu by sa mal údajne udržať po dobu až troch dní. Box Wooly má kapacitu 50 litrov a po naplnení nápojmi a jedlom unesú jeho robustné rukoväte celkovú záťaž až 45 kilogramov. Západky medzitým zaistia veko a vytvárajú vzduchotesné tesnenie. V hornej časti veka je integrovaná doska na krájanie, ktorá je pripevnená na pántoch. Vďaka tomu sa dá ľahko vysunúť, aby používateľ získal prístup k chladenému obsahu vo vnútri boxu. Táto doska môže poslúžiť aj ako stolík na odkladanie nápojov či potravín.