Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rýchly Svet technológií - 97

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
29. 10. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V Rýchlom Svete technológií s nami preletíte prehľadom zaujímavých informácií o najnovšom technologickom vývoji a výskume.

Vedci z univerzity Rice vytvorili tričko, ktoré používa nanorúrkové vlákna z uhlíka. Tie môžu viesť teplo a elektrinu podobne ako kovový drôt. Aby sa dali vlákna šiť pomocou bežného šijacieho stroja, tím ich zviazal dokopy a zväzky boli potom tkané na približne rovnaké vlákno ako je bežná niť. Vďaka tomu sa dali všiť do tkaniny cikcakovým vzorom, aby sa pri natiahnutí nelámali. Tím zapracoval uhlíkové nanovlákna do atletického trička, aby mohli používať svoju vodivosť ako integrované elektródy a vodiče na prenos signálu. Tričko potom počas testov dokázalo zaznamenávať údaje o srdcovej frekvencii nositeľa v reálnom čase. Vlákna pritom fungovali ako elektródy pre elektrokardiogramy a údajne majú porovnateľný výkon ako bežné elektródové monitorovacie zariadenia.

Prototyp nákladnej trojkolky Cube Concept Dynamic Cargo je vybavený jedným kolesom v prednej časti, ktoré je spojené so zadnou časťou s dvoma kolesami pomocou špeciálnej otočnej nápravy. Predné kľuky a motor poháňajú zadné kolesá, zatiaľ čo jazdec sa môže nakláňať do zákrut ako na bežnom bicykli. Zadný koniec zostáva stabilný a nesie úžitkové zaťaženie. Vďaka množstvu modulárnych prídavných zariadení môže tento náklad pozostávať z dvoch detí sediacich v detských sedačkách alebo z rôznych typov neživého nákladu. Táto elektrická nákladná trojkolka dostala do výbavy kotúčové brzdy, predné odpruženie a elektromotor Bosch umiestnený v spodnej konzole. Dosahuje maximálnu nosnosť až 220 kilogramov, vrátane jazdca, pričom samotný nákladný priestor unesie až 60 kilogramov.