Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rýchly Svet technológií - 98

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
11. 11. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V Rýchlom Svete technológií s nami preletíte prehľadom zaujímavých informácií o najnovšom technologickom vývoji a výskume.

Technologický gigant Amazon predstavil vlastného domáceho robota s názvom Astro, ktorý samozrejme podporuje digitálnu asitentku Alexa. Používateľ mu tak môže zadávať hlasové príkazy, vie si nastaviť pripomienky v kalendári, môže telefonovať, diktovať správy a vykonávať iné užitočné veci. Robot Astro môže popri tom všetkom nasledovať používateľa, zatiaľ čo vďaka integrovaným senzorom sa dokáže vyhýbať prekážkam. Navyše môže poslúžiť aj ako domáci strážca, ktorý hliadkuje po dome a pomocou kamery a mikrofónov deteguje podozrivý pohyb alebo zvuky. Na tieto udalosti upozorní majiteľa zaslaním notifikácie na smartfón a uloží aj krátky videoklip. Robot má aj malý nákladný priestor, v ktorom môže doručiť vec, ktorú do neho uložil niekto iný.

Pod názvom Nordic D’Luxx Pro sa ukrýva štýlový kvetináč, lampa a Bluetooth reproduktor v jednom. Kvetináč je k dispozícii v rôznych veľkostiach a vydrží teploty až do -20 stupňov Celzia. Nemusí však výhradne slúžiť len pre rastliny, ale dá sa aj naplniť ľadom, aby sa v ňom, napríklad počas večierku, mohlo chladiť šampanské. Ako lampa môže zariadenie navodiť ideálnu atmosféru s možnosťou výberu z miliónov farieb. K dispozícii je niekoľko režimov, vrátane svetelnej terapie, imitácie sviečky či východu slnka. Vizuálnu stránku môže doplniť hudobná kulisa, ktorú sprostredkuje integrovaný Bluetooth reproduktor. Navyše, sa dá spolu prepojiť až 10 zariadení a vytvoriť tak pohlcujúci audiovizuálny zážitok. Vstavaná batéria poskytne pritom až šesť hodín prehrávania hudby alebo až 15 hodín svietenia na jedno nabitie.

Pre väčšinu nadšencov šliapania do pedálov signalizuje príchod zimy a snehu koniec jazdenia. No vďaka elektrickej „trojkolke“ s pedálovým pohonom Arosno E-trace to tak byť nemusí. Tá má vpredu namiesto kolies umiestnené dve lyže a vzadu má gumový pás na štýl snežného skútra. Keď jazdec šliape do pedálov, roztáča zadné ozubené koleso s reťazou, čo umožní pohyb tohto snežného vozidla. Šliapanie do pedálov môže podporiť elektrická asistencia prostredníctvom 250-wattového motora Sachs RS. Vďaka nemu sa dá dosiahnuť maximálna rýchlosť 25 km / h. Integrovaná batéria poskytne dojazd do vzdialenosti približne 45 kilometrov na jedno nabitie. Celý stroj váži 45 kilogramov a dokáže uniesť jazdca s hmotnosťou až 120 kilogramov. E-Trace dokáže pohltiť nárazy pomocou 45 milimetrového odpruženia a vo výbave sú hydraulické kotúčové brzdy a predné a zadné osvetlenie.