Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rýchly Svet technológií - 99

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
26. 11. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V Rýchlom Svete technológií s nami preletíte prehľadom zaujímavých informácií o najnovšom technologickom vývoji a výskume.

Spoločnosť A2Z Drone Delivery integrovala svoju technológiu pre doručovanie zásielok zo vzduchu už aj do novo vyvinutého vlastného dronu s názvom A2Z RDSX. Systém funguje tak, že náklad s maximálnou hmotnosťou dva kilogramy sa vloží do vrecka z elastickej tkaniny, ktoré je pripevnené k lanku na motorizovanom navijaku. Keď sa potom dron dostane nad cieľ doručenia, vznáša sa vo výške 46 metrov a uvoľní brzdu na navijaku. Vrecko so zásielkou potom voľne padá vzduchom, až kým sa brzda opäť aktivuje a zastaví vrecko tesne nad zemou. Upravený systém obsahuje pritom až dve jednotky s navijakom a prepravným vreckom. Vďaka tomu môže dron počas jedinej misie doručiť dve zásielky na dve rôzne miesta alebo doručí obe zásielky naraz na jedno miesto.

Autonómna robotická kosačka Segway Navimow sa pri navigácii spolieha na technológiu založenú na GPS, ktorá sa nazýva Extra Fusion Locating System. Stačí, keď majiteľ v mobilnej aplikácii vytýči virtuálne hranice a kosačka potom použije vstavané senzory v prednom nárazníku na pohyb po trávniku s presnosťou len 2 centimetre od hraníc. Navimow zvládne stúpanie so sklonom až 45 percent a môže sa tiež pochváliť hlučnosťou len 54 decibelov, čo je o trošku viac ako len polovica hladiny hluku bežnej kosačky. Najvyšší model získal takmer 10,5 Ah batériu, s ktorou pokosí až 3 000 metrov štvorcových na jedno nabitie. Ak sa batéria blíži k vybitiu alebo kosačka deteguje dážď, vráti sa sama do nabíjacej stanice, a potom neskôr pokračuje tam, kde prestala.