Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rýchly Svet technológií - 101

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
7. 12. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V Rýchlom Svete technológií s nami preletíte prehľadom zaujímavých informácií o najnovšom technologickom vývoji a výskume.

Smartfón Cyrcle Phone je vďaka svojmu kruhovému tvaru, respektíve mierne oválnemu tvaru, vizuálne pútavý. Jeho IPS LCD displej má uhlopriečku 3,45 palca a rozlíšenie 800 na 800 bodov. Vhod príde aj režim Freeform, vďaka ktorému môže používateľ meniť veľkosť aplikácií tak, aby sa zmestili na celú kruhovú obrazovku. Navyše je k dispozícii otvorený zdrojový kód, ktorý vývojárom umožní vytvárať rôzne vzhľady okrúhleho displeja. Telefón dostal do výbavy aj zadný a predný fotoaparát s rozlíšením 13 megapixelov. Pochváliť sa môže i dvoma 3,5 mm audio konektormi pre slúchadlá, pre zdieľané počúvanie hudby. Kryt Cyrcle Phone je vyrobený z recyklovateľných a biologicky odbúrateľných komponentov, čo z neho robí mobilné zariadenie šetrné k životnému prostrediu.

Čínske DJI predstavilo modulárnu akčnú kameru Action 2. Jej hlavná jednotka má vzadu 1,76-palcový dotykový OLED displej s rozlíšením 350 bodov na palec, zatiaľ čo vpredu sa nachádza širokouhlý objektív so svetelnosťou F2,8, ktorý má zorné pole 155 stupňov. Akčná kamera je pritom schopná vytvárať 12-megapixelové statické snímky a nakrúcať videá v rozlíšení až 4K. Hlavná jednotka sa dá pripevniť na helmu, surf, stabilizačný záves či pripnúť na oblečenie, pričom je prachotesná, vodotesná a odolná voči pádu. K dispozícii sú aj magneticky pripojiteľné moduly, ako je modul s prídavným dotykovým displejom a tromi mikrofónmi, ktoré dopĺňajú jediný mikrofón v hlavnej jednotke. Je tu aj samostatný napájací modul, ktorý pridáva ďalšiu batériu pre ešte dlhšiu výdrž.