Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Humanoidný robot Ameca predvádza až desivú „budúcu tvár robotiky“

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
7. 12. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Britská robotická firma Engineered Arts predvidela ukážku svojho nového humanoidného robota, ktorá je rovnako neuveriteľná, ako znepokojujúca. Ich humanoidný robot s názvom Ameca je prezentovaný ako „najvyspelejší robot na svete v tvare človeka“ a krátky pohľad na túto „budúcu tvár robotiky“ naznačuje, že by mohol naplniť toto tvrdenie.

Spoločnosť Engineering Arts buduje humanoidného robota Ameca tak, aby poskytol platformu pre robotické technológie a snaží sa priniesť ideálne robotické zariadenie na vývoj umelej inteligencie podobné človeku. Použitý hardvér a softvér je pritom modulárny, takže záujemcovia si budú môcť v závislosti od aplikácie zabezpečiť napríklad len robotickú hlavu alebo rameno.

Súčasťou technológie humanoidného robota Ameca je schopnosť reálneho napodobnenia výrazov ľudskej tváre, čo by podľa vývojárov mohlo pomôcť si rýchlo vybudovať vzťah s kýmkoľvek, čím sa premostí priepasť medzi ľuďmi a digitálnym svetom.

Humanoidný robot Amaca s reálnou mimikou tváre.

Video, ktoré ponúka prvý pohľad na humanoidného robota Ameca ukazuje, ako sa robot prebúdza, uvoľňuje kĺby a s úžasom sa pozerá na svet okolo seba. Výrazy a gestá sú neuveriteľne prirodzené a na prvý pohľad vyzerajú veľmi živo a reálne, aj keď 41-sekundová ukážka neprezradzuje viacej.

Lepšiu predstavu o skutočných schopnostiach humanoidného robota Ameca predstaví spoločnosť Engineered Arts počas medzinárodnej technologickej výstavy CES 2022 v Las Vegas už v januári.

Humanoidný robot Amaca s reálnou mimikou tváre.