Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rýchly Svet technológií - 102

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
16. 12. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V Rýchlom Svete technológií s nami preletíte prehľadom zaujímavých informácií o najnovšom technologickom vývoji a výskume.

Dvojmiestny elektrický mikro automobil City Transformer CT1, z dielne izraelských vývojárov, má dĺžku len 250 centimetrov a šírku len 140 centimetrov. Napriek už tak miniatúrnym rozmerom sa dokáže vozidlo ešte viac zoštíhliť, aby sa s ním dalo jazdiť po tesných uličkách v meste, alebo aby mohlo vkĺznuť na úzke parkovacie miesto. Podvozok s nastaviteľnou šírkou pritom stiahne kolesá aj s karosériou, čím dosiahne šírku len 100 centimetrov. Táto úprava sa dá vykonať počas jazdy, čo umožní vodičom prepínať medzi manévrovaním podobným dvojkolesovému motocyklu a stabilitou štvorkolky. Mikro vozidlo pritom dosahuje maximálnu rýchlosť 90 kilometrov za hodinu s vysunutými kolesami alebo 40 kilometrov za hodinu so zasunutými. Dojazd na jedno nabitie batérie sa odhaduje na 120 až 180 kilometrov.

Systém RockShox Flight Attendant dokáže automaticky upraviť predné aj zadné odpruženie na horskom bicykli. Jeho tri senzorické moduly sú umiestnené na hornej časti jednej nohy odpruženej vidlice, na kľuke pedálu a na zadnom tlmiči. Všetky tri navzájom bezdrôtovo komunikujú cez technológiu AXS. Keď je bicykel v pohybe, systém podľa situácie automaticky nastaví predné a zadné odpruženie v troch režimoch. Otvorený režim ponechá odpruženie v celom rozsahu, zatiaľ čo uzamknutý režim je pravým opakom. Pedálový režim je kompromisom, ktorý ponechá odpruženie polotuhé, aby poskytlo určité tlmenie nárazov, no aj slušný stupeň účinnosti šliapania do pedálov. Nastavenie sa dá meniť cez mobilnú aplikáciu alebo pomocou ovládacích prvkov na module umiestnenom na prednej vidlici.