Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Portl M umožní ľuďom sa preniesť do domovov ako hologram

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
10. 1. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Počas pandémie Covid-19 mnohým pomáha webová kamera a platformy pre videokonferencie, aby sa necítili príliš izolovaní od svojich blízkych a kolegov. Ale takýmto veciam môže chýbať hĺbka. V tomto smere by mohli reálnejší zážitok poskytnúť takzvané holografické systémy, akým je aj novinka s názvom Portl M.

Americká spoločnosť Portl bola založená v roku 2019 Davidom Nussbaumom, ktorý predtým pracoval na hologramoch pre koncerty, módne prehliadky a premiéry filmov. V auguste minulého roku bol spustený stroj na premietanie hologramov Epic. Táto jednotka má rozmery 2,1 x 1,5 x 0,6 metra a je navrhnutá tak, aby „vysielala“ hologramy ľudí v životnej veľkosti. Vo vnútri sú pritom rovnomerne rozmiestnené LED diódy na zobrazenie tieňov a odrazov pre dosiahnutie dojmu objemu a hĺbky.

Holografický box Portl Epic.

Skriňa je domovom poľa kamier na vrchu, ktoré obsahuje modul na snímanie hĺbky. Na úrovni hlavy sú umiestnené stereo reproduktory a mikrofóny, ktoré umožňujú konverzáciu tvárou v tvár v reálnom čase. Pred oknom, do ktorého sa zdá, že sa premieta hologram, je dotyková obrazovka s rozlíšením 4K, ktorá umožňuje interakcie a ovládanie.

Veľký box je napájaný štandardnou zásuvkou a je zapojený do internetového pripojenia. Môže sa presúvať vďaka skrytým kolieskam a k dispozícii sú súpravy kamier na nahrávanie prezentácií alebo na živé vysielanie. Údajne je po celom svete nainštalovaných okolo stovky holografických zariadení Epic. Spoločnosť Portl sa pritom teraz rozhodla vyvinúť aj spotrebiteľskú stolnú verziu systému s názvom M.

Prototyp spoterbiteľskej verzie holografického zariadenia Portl M.

Stolné holografické zariadenie Portl M je momentálne vo forme prototypu a malo by byť uvedené na trh v marci tohto roku. Funguje podobne ako Epic a je vybavené kamerou s podporou umelej inteligencie. Tá je umiestnená v hornom ráme vystuženého krytu potiahnutého látkou, spolu s integrovanými reproduktormi po stranách. Stojan jednotky umožní prispôsobiť orientáciu na výšku alebo na šírku. Vpredu jednotky je dotykový displej s vysokým rozlíšením a vo vnútri je 16 GB operačnej pamäte a 1 TB úložného priestoru.

Prototyp spoterbiteľskej verzie holografického zariadenia Portl M.

Možné aplikácie zahŕňajú pohlcujúcu zábavu, nové spôsoby nakupovania vecí online, telemedicínu či dokonca zobrazovanie digitálnych umeleckých diel. Samozrejme, zariadenie Portl M je tiež zamerané na živejšiu komunikáciu s priateľmi, rodinou a kolegami. Používateľovi pritom stačí len smartfón s nainštalovanou aplikáciou Portl Beam a prístup do cloudu Portl.

Záujemcovia si môžu teraz zarezervovať Portl M za vratnú platbu vo výške 100 dolárov. Cena zariadenia však ešte nebola určená.

Prototyp spoterbiteľskej verzie holografického zariadenia Portl M.