Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Internorm vložil unikátny rekuperačný systém priamo do okenných rámov

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
10. 7. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Nikto zrejme nepochybuje o tom, že okná na dome slúžia už od nepamäti na to, aby sa k nám do priestoru dostalo svetlo. No a zároveň, aby sa nimi aj vetralo. Zvlášť v dnešnej dobe, keď sú stavby poriadne zaizolované, je okno dôležitým vetracím elementom.

Predchádza sa tak nadmernému vlhkému prostrediu v priestore a zároveň sa darí riediť koncentráciu CO2jky v miestnostiach. Popri oknách rastie preto záujem aj o automatizované vetracie, alebo teda rekuperačné systémy, ktoré majú často samostatné otvory pre vzduch, na fasáde alebo na streche. Čo by ste však povedali na okno, ktoré už má rekuperáciu v sebe, a tak si zo svojho dizajnového príbytku nemusíte robiť rekuperačný dierovaný ementál?

Rakúska spoločnosť Internorm sa už od roku 1933 zaoberá výrobou okien a za tú dobu jej vývojári priniesli celý rad inovácií. S jednou zaujímavou prišli ešte v roku 2012. Ide o technológiu rekuperácie, čiže automatickej výmeny vzduchu v miestnosti, s názvom I-Tec Vetranie.

„V tejto chvíli sme jediná spoločnosť, ktorej sa podarilo zabudovať plnohodnotnú decentrálnu rekuperačnú jednotku priamo do rámu okna. A spotrebiteľ má takto možnosť, okrem bežnej funkcie vetrania oknom, využívať aj spätné získavanie energií prostredníctvom tejto decentrálnej jednotky,“ vysvetľuje pán Ján Kováčik, Internorm.

Rakúsky systém tak pomáha tomu, aby sa v miestnosti nehromadila vlhkosť a netvorili sa plesne, ale zároveň pomáha aj znižovať koncentráciu nahromadenej CO2jky. Právu tú mnohí ľudia podceňujú a neuvedomujú si, že hladina CO2 ovplyvňuje ich koncentráciu a životné funkcie. Keďže je pritom rekuperácia priamo súčasťou okna, môže byť aj staršia nehnuteľnosť, či dokonca domácnosť v bytovom dome, vybavená automatickým vetraním. Netreba na to žiadne rozvody a teda ani znižovať stropy.

„Montáž tejto našej decentrálnej jednotky je v jednom kroku s montážou okien, takže odpadajú náklady na montáž decentrálnej jednotky. Odpadajú náklady na nákup a montáž rozvodov vzduchu a samozrejme aj náklady na sadrokartónový podhľad, kde treba tieto rozvody zakryť.“

Samotný systém rekuperácie, pri ktorej je fyzicky oddelené nasávanie a vývod vzduchu, sa zmestí už do okna s rozmermi meter na meter. Vďaka rekuperácii sa potom vetrá pri zatvorenom okne, a tak vetranie môže byť efektívne aj počas neprítomnosti, bez ohrozenia bezpečnosti domu, čo pri otvorenom okne možné nie je.

„Každý, aj čerstvý, aj použitý vzduch, má svoj jasne definovaný priechod, ktorý je z vodivých materiálov a dochádza iba k odovzdávaniu tepla, nie k zmiešavaniu týchto vzduchov. Zariadenie má štyri stupne výmeny vzduchu. Na prvom stupni je účinnosť až 93 percent. Namerané hodnoty z protokolu o skúškach boli, že ak je vonku teplota -5 a vo vnútri 21 stupňov, tak nameraná hodnota čerstvého vzduchu na vstupe bola 17,1 stupňa cez deň.“

Rekuperácia v okne od Internormu sa dá ovládať dvomi spôsobmi. Prvý je manuálny, v podobe tlačidiel, ktoré sú súčasťou okna, zatiaľ čo k druhému spôsobu ovládania sa dostane používateľ cez modernú mobilnú aplikáciu. Tá s oknom komunikuje cez centrálnu riadiacu jednotku, pripojenú na internet.

„Prostredníctvom tejto aplikácie dokáže spotrebiteľ plnohodnotne ovládať rekuperáciu. To znamená, že pridávať si na rýchlosti, dokáže prepínať do automatického režimu odvlhčovania a takisto v aplikácií vidí, ak zariadenie vykazuje nejakú poruchu.“

Okrem toho, že je takýto systém vetrania účinný, je aj pomerne tichý, takže nie je problém ak bude systém aj v okne v spálni. Jeho hlučnosť, pri prvom stupni rekuperácie, nedosahuje ani 22 decibelov. Zároveň je systém efektívny i z pohľadu spotreby elektrickej energie.

„V najvyššom režime má toto zariadenie spotrebu necelých 40 wattov, ale v bežnej prevádzke by sa dala spotreba prirovnať k modernej LED žiarovke,“ dodáva pán Ján Kováčik, Internorm.

Rakúski vývojári z Internormu sa však zaoberajú aj ďalšími technológiami pre inteligentné domácnosti, ktoré súvisia s oknami. Vedia tak zautomatizovať aj tieniacu techniku, ktorá je vďaka fotovoltickým panelom nezávislá od napájania a rovnako si ju môže pomocou aplikácie používateľ ovládať. V každom prípade je však ich systém otvorený a dokáže spolupracovať aj s ďalšími Smart riešeniami pre budovy.

Rozhodne teda v rámci ich riešení zaujme aj samotná rekuperácia v okne, ktorá dáva šancu na automatické vetranie aj na miestach, kde sa predtým rekuperácia realizovať len tak jednoducho nedala.