Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Projekt renovácie štvorcového domu ukáže ako si vytvoriť zdravé a komfortné bývanie

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
1. 12. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Kto by nepoznal známu obecnú architektúru - typické domy 9x9 metrov so stanovou strechou. Zameral sa na ne aj výrobca Velux a výsledkom jeho projektu je ucelený systém renovácie, ktorý starším nehnuteľnostiam prináša pomocou technológií nový a moderný komfort bývania.

Typický štvorcový dom zo 70-tich rokov 20. storočia nájdeme v takmer každej slovenskej obci. No tieto domy sú prevažne stále v pôvodnom stave, keďže majitelia často nevedia, kde začať s ich renováciou. Pomôcť by im však mohol projekt vzorovej renovácie s názvom RenovActive.

„Ľudia môžu modernejšie a kvalitnejšie bývať aj v starších budovách. Ak dodržia našich 7 princípov replikovateľnosti, vedia toto bývanie prispôsobiť ako keby to bola v podstate novopostavená budova. Na konci celého tohto projektu je zdravé a moderné bývanie, ktoré je dostupné pre bežnú slovenskú domácnosť,“ hovorí Michaela Gabrišová, projektová manažérka, Velux Slovensko.

Celý projekt renovácie sa môže začať využitím potenciálu horného poschodia. Dovtedy nepoužívané priestory sa tak po vstavaní podkrovia môžu zmeniť na obytnú plochu, ktorá má svoje čaro. Odborníci z Veluxu pritom mysleli nielen na dostatočné presvetlenie týchto priestorov, ale zabezpečili aj to, aby sa v letných mesiacoch neprehrievali.

„Obytný priestor v podkroví je navrhnutý tak aby každá miestnosť bola presvetlená minimálne z dvoch strán. Na severnú stranu sú použité nízkoenergetické trojsklá, s nízkym súčiniteľom prestupu tepla, a na južnej strane a na východnej a západnej sú teda použité naše okná z kategórie Štandard Plus. Takisto sme zvolili v týchto miestnostiach tienenie podľa svetových strán. Na južnú stranu je zvolená zatemňujúca hliníková roleta a na východnú a západnú stranu sme zvolili markízu.“

Podľa možnosti prístupu boli v projekte renovácie zvolené kombinácie mechanicky a elektricky ovládaných strešných okien. No k dispozícii je aj možnosť spojenia s modernou technológiou, ktorá využíva obnoviteľné zdroje energie.

„Vieme zapojiť tieto okná do solárneho systému. V súčasnosti máme dostupné solárne motory, ktoré majú akumulačnú činnosť až 200 cyklov. To znamená, že ak aj nejaký čas nebude svietiť slnko a batéria sa nebude dobíjať, stále má ešte akumulačnú činnosť a dvestokrát vám zatvorí a otvorí to okno.“

Vďaka zníženiu výšky parapetných dosiek sa môže v staršom dome zväčšiť plocha okien na prízemí, čím sa do miestností podarí priviesť viac prirodzeného svetla a čerstvého vzduchu. V rámci projektu RenovActive sa pritom kládol dôraz aj na efektívne vetranie, ktoré sa dá zabezpečiť i počas celého roka.

„Jedným z princípov renovácie je aj využitie schodiskovej šachty, kedy presvetlíme celú dispozíciu toho priestoru a takisto odvedieme komínovým efektom znečistený vzduch z celého domu strešným oknom von do exteriéru. V dome sa využíva hybridný vetrací systém, kedy v lete využívame komínový efekt na ochladenie priestorov a v zime využívame mechanické vetranie.“

Pre lepšie presvetlenie kúpeľne bola v renovovanom dome využitá aj technológia svetlovodu, ktorý samostatné svetlo privádza pomocou zrkadlovej odrazovej plochy priamo zo strechy. No a pri hlavnom vchode sa Velux rozhodol osadiť plne elektrický svetlík CVP Integra, ktorý sa o všetko postará automaticky.

„Krásne osvetlí priestor a hlavne ho môžu použiť na prevetrávanie priestorov. Je tam navrhnutá vonkajšia aj vnútorná roleta.“

Vo vzorovom dome je k dispozícii aj systém inteligentného prevetrávania miestností Velux Active, ktorý spolupracuje s elektricky ovládanými oknami a svetlíkmi, ako aj s ich tienením.

„Viete ho napojiť na senzor, ktorý vám meria CO2, teplotu a vlhkosť vzduchu. Na základe týchto parametrov, ktoré si priebežne vyhodnocuje, okno automaticky vetrá. A keď sa znova dosiahnu tie hodnoty, ktoré ste si nastavili, poprípade CO2 je predom nastavené, tak to okno automaticky zatvorí. V prípade, že vonku prší alebo je nejaké nepriaznivé počasie, okno vám neotvorí, pretože to komunikuje so systémom netatmo, čo majú meteostanice a ťahá to informácie o počasí z internetu.“

Inteligentný systém je prepojený s domácou Wi-Fi sieťou a funguje plne automaticky. Vďaka sprievodnej mobilnej aplikácii si samozrejme môže používateľ na diaľku otvoriť okno aj sám. Dôležitým princípom projektu renovácie, ktorý Velux navrhol pre typizované staršie domy, je najmä to, že sa nemusí spraviť naraz, ale dá sa rozdeliť do viacerých etáp.

„Najdôležitejšie je spraviť tie hlavné práce, ako je zateplenie obálky domu, podlahy a vstavba toho podkrovia. A neskôr môžete pridávať jednotlivé miestnosti podľa finančných dostupností. Stavba je navrhnutá tak, aby tam bola možnosť doplniť solárne kolektory alebo fotovoltiku.“

Vďaka modernému vykurovaciemu systému a kvalitnejšej obálke domu sa pritom podarilo optimalizovať energetické parametre a tepelný komfort domu. Pozitívne sa to odrazilo na lepšej energetickej efektivite.

„Budova je maximálne zateplená, tým dosahujeme úsporu až 80 percent energií,“ dodáva Michaela Gabrišová, projektová manažérka, Velux Slovensko.

Použité technologické riešenia Veluxu v projekte RenovActive ukazujú, že aj renovácia staršieho štvorcového domu, so stanovou strechou, môže vytvoriť zdravé, energeticky úsporné a komfortné bývanie. Proces rekonštrukcie môže byť navyše dostupnejší a jednoduchší aj tým, že sa dá realizovať postupne.