Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Prvé technické demo Wi-Fi 7 predvádza rýchlosti novej generácie

Prvé technické demo Wi-Fi 7 predvádza rýchlosti novej generácie
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
24. 1. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hoci sa k nám Wi-Fi 6 ešte len dostala, vývoj tejto bezdrôtovej technológie napreduje stále vpred. A tak už je na obzore aj Wi-Fi 7. Spoločnosť MediaTek pritom teraz oznámila prvé reálne ukážky technológie novej generácie, ktorá by mala byť oveľa rýchlejšia, než na čo sme v súčasnosti zvyknutí.

Zariadenia s podporou bezdrôtovej prenosovej technológie Wi-Fi 6 sa v skutočnosti dostali na trh až v roku 2021, takže spotrebitelia by mali byť dostatočne spokojní s nárastom prenosovej rýchlosti, ktorú táto technológia poskytuje v porovnaní s predchádzajúcou generáciou. No vývoj napreduje vpred a spoločnosti z Wi-Fi Alliance už pracujú na novej technológii, ktorá hravo zvládne činnosti náročnejšie na ešte väčší objem dát.

Nový systém Wi-Fi 7, ktorý sa v technickejších kruhoch označuje aj ako štandard IEEE 802.11be, by mal byť schopný maximálnej priepustnosti aspoň 30 Gbps. To je veľký skok oproti maximu Wi-Fi 6, ktoré je na 9,6 Gbps. Hoci sú tieto čísla väčšinou teoretické, zvýšenie prenosovej rýchlosti v reálnom svete je údajne asi 2,4-krát rýchlejšie.

Zatiaľ čo združenie Wi-Fi Alliance stále pracuje na detailoch toho, čo bude nový štandard zahŕňať, jedna z jej členských spoločností, MediaTek, hovorí, že svojim kľúčovým zákazníkom a priemyselným spolupracovníkom už predviedla technické demo Wi-Fi 7.

Spoločnosť MediaTek hovorí, že demo systém založený na platforme Filogic je schopný dosiahnuť maximálnu prenosovú rýchlosť v rámic štandardu. Súčasťou tejto ukážky bolo predvádzanie technológie multi-link operation (MLO), ktorá využíva viacero kanálov v rôznych frekvenčných pásmach súčasne. Systém tak bol schopný udržiavať konzistentné rýchlosti aj pri rušení alebo preťažení siete.

Wi-Fi 7 bude mať aj kanály so šírkou pásma 320 MHz, čo umožní prenášať viac dát naraz s rovnakým počtom antén. Toto, plus technológia MLO a niekoľko ďalších technologických trikov, by malo pomôcť Wi-Fi 7-čke zvládnuť intenzívny prenos dát, ako je hranie hier, streamovanie v rozlíšení 4K a prípadne 8K, či aplikácie AR a VR.

Spoločnosť MediaTek očakáva, že produkty využívajúce technológiu Wi-Fi 7 sa dostanú na trh už v budúcom roku. No zdá sa to ako celkom optimistický odhad, ak vezmeme do úvahy, že združenie Wi-Fi Alliance neplánuje finalizáciu nového štandardu skôr ako začiatkom roku 2024. Zariadenia kompatibilné s Wi-Fi 7 teda pravdepodobne dorazia čoskoro, no na zriadenia s oficiálnou certifikáciou si budeme musieť ešte niekoľko rokov počkať.