Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Systém založený na ultrazvuku umožní cítiť VR svet v ústach

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
3. 5. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Niektoré systémy pre virtuálnu realitu (VR) poskytujú používateľom okrem pohľadov a zvukov aj hmatové vnemy v rukách. Nové nastavenie založené na ultrazvuku však umožňuje používateľom cítiť virtuálny svet na perách a v ústach, a to bez fyzického kontaktu.

Tento lacný systém vyvíja v skupina výskumníkov z Future Interfaces Group na univerzite Carnegie Mellon. Obsahuje fázovú sústavu 64 malých ultrazvukových snímačov, ktoré sú pripevnené na spodnej strane existujúcej súpravy pre zobrazenie virtuálnej reality, takže sa nachádzajú nad ústami používateľa.

V koordinácii s obrazmi a akciami, ktoré sa zobrazujú a počujú prostredníctvom VR súpravy, vysielajú snímače akustické vlny, ktoré sa šíria vzduchom až do úst. Aktivovanie snímačov je načasované tak, aby sa ich vlny navzájom rušili v určitých bodoch v priestore, pričom tieto body sa nachádzajú na perách, zuboch alebo jazyku používateľa.

Pomocou haptického systému v ústach pociťuje používateľ pocit tekutiny na perách, keď sa virtuálne napije.

Výsledné vibrácie sú vnímané ako hmatové pocity, ktoré kopírujú pocit z činností, ako je pitie z fontány alebo dokonca bozkávanie. V závislosti od toho, aký druh činnosti sa simuluje, môže mať ultrazvuk podobu cielených impulzov, švihov po ústach alebo trvalých vibrácií.

Keď sa systém testoval na 16-tich dobrovoľníkoch, zistilo sa, že dokáže obzvlášť dobre sprostredkovať pocity čistenia zubov, pocit dažďových kvapiek prúdiacich cez otvorené okno a pocit pavúka prechádzajúceho po perách.

Ultrazvukové vlny, ktoré systém používa, ľudské ucho nepočuje.

Menej úspešný bol pri pocitoch, ako je prechádzanie pavučinami, keďže testované osoby očakávali, že tieto činnosti budú cítiť po celom tele. Tím tvrdí, že technológia by v skutočnosti nefungovala dobre na iných miestach ako na rukách a v ústach, kde nie je taká vysoká hustota nervových zakončení.

Vývojári teraz pracujú na tom, aby bol systém menší a ľahší a aby do jeho repertoáru pribudli ďalšie haptické efekty. Svoju prácu predstavili tento pondelok v New Orleans na konferencii ACM Conference on Human Factors in Computing Systems.