Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Inovatívne zariadenie prináša čuch do hier vo virtuálnej realite

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
18. 10. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vynálezcovia sa už desaťročia snažia o pridanie „čuchového vnemu“ do filmov alebo televíznych relácií. Švédski vedci teraz vytvorili takýto systém na použitie v hrách vo virtuálnej realite (VR), ktorý by navyše mohol pomôcť ľuďom získať späť stratený čuch.

Výskumníci zo Štokholmskej univerzity a univerzity v Malmö nedávno vyvinuli 3D vytlačený prototyp zariadenia známeho ako Nosewise Handheld Olfactometer. V súčasnej podobe je tento nástroj namontovaný na spodnej strane bežne dostupného ručného herného ovládača k náhlavnej súprave HTC Vive. Obsahuje štyri vertikálne orientované zásobníky vôní, z ktorých každý obsahuje inú vonnú tekutinu absorbovanú do materiálu podobného špongii. Každý zásobník je navyše uzavretý jedným ventilom v hornej časti a ďalším v dolnej časti.

Pokiaľ oba tieto ventily zostanú zatvorené, používateľ nemôže cítiť vôňu tekutiny vo vnútri. Keď sa však olfaktometer aktivuje, ventily na nádržkách sa v rôznej miere otvoria. Integrovaný ventilátor potom nasáva vzduch cez spodnú časť nádržiek a cez hornú časť do jednej spoločnej trubice, ktorá kombinované vône šíri k nosu používateľa.

Systém Nosewise Handheld Olfactometer využíva otvor, ktorý je už v ovládači pre VR headset HTC Vive.

Je možné simulovať rôzne vône zmiešaním rôznych vôní v rôznych pomeroch. Prepojený herný počítač pritom určuje, ktoré vône sa uvoľnia v ktorých bodoch hry. Olfaktometer možno aktivovať manuálne prostredníctvom ovládača alebo ho možno nastaviť tak, aby sa sám aktivoval vždy, keď sa dostane do blízkosti náhlavnej súpravy VR používateľa.

Pri demonštrácii technológie vedci vytvorili hru, v ktorej sa používatelia nachádzajú vo virtuálnej vínnej pivnici, kde zdvíhajú poháre s vínom a snažia sa identifikovať druh vína v každom z nich na základe jeho vône. Predpokladá sa, že popri pridaní nového rozmeru do VR hier by sa takáto technológia mohla použiť aj na rekvalifikáciu mozgu ľudí, ktorí dočasne stratili čuch v dôsledku Covidu-19 alebo z iných dôvodov.

Schéma systému Nosewise Handheld Olfactometer.

Zdrojový kód zariadenia aj VR hry je voľne dostupný online pre všetkých, ktorí majú záujem o využitie a ďalší rozvoj systému. Podľa výskumníkov sú celkové materiálové náklady na prototyp približne 150 USD.

„Veríme v otvorenú vedu, že výsledky výskumu by mali byť dostupné verejnosti a že ostatní výskumníci by mali mať možnosť zopakovať naše výsledky,“ povedal profesor Jonas Olofsson, vedúci výskumu. „S pomocou nášho výskumu môžu ostatní zostrojiť pachové stroje a preskúmať nové spôsoby využitia vôní v hrách“.

Článok o tejto štúdii bol nedávno uverejnený v magazíne International Journal of Human-Computer Studies. Ukážku z hry na ochutnávanie vína si môžete pozrieť vo videu na začiatku článku alebo priamo TU.

Plány a zdrojový kód pre systém Nosewise Handheld Olfactometer sú voľne dostupné online.