Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Apple vydáva úplne prepracovaný iPad a „nadupaný“ iPad Pro

Apple vydáva úplne prepracovaný iPad a „nadupaný“ iPad Pro
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
19. 10. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Zatiaľ čo niektoré nové verzie existujúcich zariadení prinášajú naozaj len niekoľko nových funkcií, spoločnosť Apple uvádza, že práve oznámená verzia iPadu 10. generácie bola úplne prepracovaná od základu. Spoločnosť tiež predstavila „nadupaný“ iPad Pro 6. generácie.

V prvom rade je nový tablet Apple iPad pre rok 2022 vybavený 10,9-palcovým displejom Liquid Retina, ktorý siaha až po okraje zariadenia. Toto usporiadanie poskytuje väčšiu plochu obrazovky na iPade, ktorý je „takmer rovnako veľký ako predchádzajúca generácia“. Displej sa môže pochváliť rozlíšením 2360 x 1640 pixelov, jasom 500 nitov a technológiou True Tone, ktorá automaticky upravuje biely bod obrazu na základe farby a jasu okolitého svetla.

Ďalšou významnou novinkou je začlenenie procesora Apple A14 Bionic, ktorý údajne prináša 20 % nárast výkonu výpočtového výkonu a 10 % nárast grafického výkonu. Podľa spoločnosti Apple je vďaka tomu nový iPad tiež až päťkrát rýchlejší ako najpredávanejší tablet so systémom Android. Okrem toho sa tvrdí, že 16-jadrový procesor A14 Bionic Neural Engine zvyšuje schopnosti strojového učenia až o 80 %.

Vývojári presunuli 12-megapixelovú prednú kameru so zorným poľom 122 stupňov na krajnú hranu zariadenia s tým, že používatelia, ktorí sa pozerajú na obrazovku, sa teraz budú pozerať takmer priamo do kamery. Vylepšený 12-megapixelový širokouhlý zadný fotoaparát dokáže nakrúcať video v rozlíšení 4K so snímkovou frekvenciou až 240 snímok za sekundu.

Tablet Apple iPad 10. generácie.

Čo sa týka pripojenia, nový iPad podporuje Wi-Fi 6 a ponúka až o 30 % rýchlejšie pripojenie ako predchádzajúca generácia. Modely s 5G pripojením umožňujú zariadeniu v ideálnych podmienkach dosahovať špičkové rýchlosti až 3,5 Gb / s, zatiaľ čo port USB-C podporuje širokú škálu príslušenstva a rýchlejšie nabíjanie pri použití nabíjacích adaptérov s vyšším výkonom.

Medzi dostupným príslušenstvom je aj nová klávesnica Magic Keyboard Folio. Je vybavená klávesmi plnej veľkosti, veľkým trackpadom a podporou viacdotykového ovládania gestami a magneticky sa pripája k inteligentnému konektoru na okraji tabletu. To znamená, že iPad poskytuje všetko napájanie a údaje, takže klávesnicu netreba nabíjať ani párovať.

Tablet Apple iPad 10. generácie sa dá už predbežne objednať v štyroch farebných prevedeniach za cenu od 449 USD. Dostupný by mal byť od 26. októbra.

Tablet Apple iPad 10. generácie.

Pre potenciálnych kupujúcich, ktorí chcú trochu viac výkonu, môže byť vhodný nový tablet Apple iPad Pro 6. generácie, ktorý je vybavený procesorom Apple M2. Ten sa môže pochváliť 8-jadrovým CPU, ktorý je až o 15 % rýchlejší ako procesor M1, a 10-jadrovým GPU, ktorý poskytuje až o 35 % vyšší grafický výkon. Spoločnosť Apple uvádza, že 16-jadrový Neural Engine v M2 dokáže spracovať 15,8 bilióna operácií za sekundu, čo je o 40 % viac ako v prípade M1, vďaka čomu je iPad Pro údajne „ešte výkonnejší pri riešení úloh strojového učenia“.

Tablet Apple iPad Pro 6. generácie.

Hoci iPad Pro spolupracuje aj s klávesnicou Magic Keyboard Folio, navyše ponúka nové funkcie pre dotykové pero Apple Pencil 2. generácie. Keď používatelia nadvihnú kresliace príslušenstvo typu stylus až 12 mm nad displej Liquid Retina tabletu, na obrazovke sa zobrazí náhľad jeho špičky. Spoločnosť Apple tvrdí, že táto funkcia „umožňuje používateľom skicovať a ilustrovať s ešte väčšou presnosťou a robí všetko, čo používatelia robia s Apple Pencil, ešte jednoduchším“.

iPad Pro 6. generácie sa ponúka vo veľkostiach displeja 11 a 12,9 palca, pričom ceny sa začínajú na 799, respektíve 1 099 dolároch. Rovnako ako v prípade štandardného iPadu sa už dá predbežne objednať a do obchodov dorazí 26. októbra.

Tablet Apple iPad Pro 6. generácie.