Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nová generácia Thunderbolt zdvojnásobí a strojnásobí prenosové rýchlosti

Nová generácia Thunderbolt zdvojnásobí a strojnásobí prenosové rýchlosti
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
25. 10. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Intel predviedla prototyp novej generácie svojho rozhrania Thunderbolt. Nové pripojenie bude až trikrát rýchlejšie ako súčasné rozhranie Thunderbolt 4, keď sa objaví na trhu budúci rok.

Nová technológia Thunderbolt, ktorá zatiaľ nedostala oficiálny názov, bude poskytovať šírku pásma až 80 gigabitov za sekundu (Gb/s) v každom smere. Toto zvýšenie zdvojnásobí rýchlosť prenosu dát medzi zariadeniami, ako sú SSD úložiská, v porovnaní s rozhraním Thunderbolt 4, čo bude užitočné na zvládnutie rastúceho objemu generovaných a prenášaných dát.

Táto šírka pásma sa dá aj dynamicky vyvažovať. Pri pripojení k displeju, ktorý je viac jednosmerný, sa dáta môžu prenášať rýchlosťou až 120 Gb/s. Táto rýchlosť je trikrát vyššia ako súčasná technológia a umožňuje plynulé zobrazenie rozlíšenia až 8K pri vyššej frekvencii snímok.

Systém Thunderbolt novej generácie bude kompatibilný s predchádzajúcimi verziami Thunderbolt, ako aj s predchádzajúcimi verziami USB a DisplayPort. To zahŕňa aj špecifikáciu USB4 verzie 2.0, ktorá bola oznámená ešte v septembri a začne sa objavovať v zariadeniach v nasledujúcich rokoch.

Zdroj: Intel

Spoločnosť Intel tiež tvrdí, že táto nová technológia bude vďaka novej signalizačnej technológii fungovať s existujúcimi pasívnymi káblami dlhými až 1 meter. Rovnako ako v prípade predchádzajúcich iterácií, aj v prípade tejto novej generácie technológie Thunderbolt bude spoločnosť Intel zabezpečovať agnostiku zariadení a bude ľahko dostupná pre spoločnosti, ktoré ju môžu začleniť do svojich produktov.

Intel uvádza, že ďalšie podrobnosti o tejto novej generácii Thunderboltu, vrátane jej oficiálneho názvu, ako aj ďalších funkcií a možností, budú oznámené v roku 2023.