Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Bol prekonaný rýchlostný rekord pri prenose dát cez bežné optické vlákno

Bol prekonaný rýchlostný rekord pri prenose dát cez bežné optické vlákno
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
16. 11. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Japonskí inžinieri z Národného inštitútu informačných a komunikačných technológií (NICT) stanovili nový rýchlostný rekord pre prenos dát cez optické vlákno so štandardným priemerom. Vďaka prenosu 55 „módov“ signálov do jednožilového optického vlákna sa tímu podarilo preniesť dáta rýchlosťou až 1,53 petabitu za sekundu (Pbit/s).

Aby ste skutočne pochopili, aká je to rýchlosť, jeden petabit sa rovná jednému miliónu gigabitov. Dnešné domáce internetové pripojenie by malo šťastie, keby dosiahlo rýchlosť jedného gigabitu za sekundu. V skutočnosti sa odhaduje, že celá celosvetová šírka pásma internetu dosahuje len necelý 1 Pbit/s, čo znamená, že toto optické vlákno by ho celé zvládlo s rezervou.

Technicky to nie je najrýchlejší prenos dát vôbec. Táto pocta patrí nedávno objavenému optickému čipu, ktorý dosiahol ohromujúcu rýchlosť až 1,84 petabitu za sekundu. Táto technológia je však stále experimentálna a od komercializácie má ešte ďaleko.

Tento nový rekord je však významný, pretože bol dosiahnutý pomocou optického vlákna so štandardným priemerom plášťa 0,125 mm. To znamená, že technológia by mala byť do veľkej miery kompatibilná s existujúcou infraštruktúrou. Podobne ako väčšina súčasných optických vlákien, aj nový systém využíva na prenos dát jediné sklenené jadro, ale svetlo je najprv modulované tak, aby vytvorilo 55 rôznych dátových tokov alebo takzvaných módov, ktoré nesú rôzne informácie. Na druhom konci vlákna sa tieto signály spracujú na dekódovanie prenášaných údajov.

Ide o prvú demonštráciu prenosu pomocou 55 módov, čo inžinierom umožňuje efektívnejšie využitie svetla ako ich predchádzajúci rekord, ktorý dosiahli v máji tohto roku. V tejto práci sa tímu podarilo preniesť dáta rýchlosťou 1,02 Pbit/s, pričom použili len štyri módy v podobe štyroch samostatných sklenených jadier. Vtedy bola šírka prenosového pásma rozložená na 801 vlnových dĺžok v troch pásmach. Teraz sa šírka pásma obmedzila len na 184 vlnových dĺžok v rámci jedného pásma, čo znamená trojnásobné zlepšenie účinnosti.

Tím tvrdí, že prenosová kapacita má stále priestor na zlepšenie aj rozšírením frekvenčného pásma. Článok o výskume si môžete prečítať TU.