Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Kamera Creative BlasterX Senz3D prináša novú éru interakcie s počítačmi

Autor:
Ľubo Straka
Zverejnené:
9. 8. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ovládanie niektorých zariadení gestami je dnes už takmer na bežnom poriadku. Funguje to pomocou kamier. Sú ale trojrozmerné gestá, ktoré nezvládne každé zariadenie, pretože na ich rozpoznanie potrebuje vnímať aj hĺbku priestoru. S týmto však problém nemá mimoriadne citlivá kamera z dielne singapurského Creative.

Senz3D rozpoznáva gestá a všetko pred ňou, práve cez snímanie hĺbky priestoru. Na tomto patente pracovali ázijskí vývojári spolu s Intelom a jeho technológiou RealSense. Dômyselné zariadenie sa pripája k stolnému počítaču, či notebooku, cez USB port. Ako web kamera dokáže snímať v rozlíšení 720p.

Technologicky je kamera tvorená z dvoch senzorov. Jeden sníma prostredie cez štandardný CMOS senzor a druhý cez infračervené rozhranie. Algoritmy potom z oboch vypočítajú presný výsledok. Kamera sa umiestňuje na vrchnú časť monitora alebo notebooku, pomocou klipu. Následne už sníma priestor v 74 stupňovom uhle, v rozpätí od 15 centimetrov až do jedného metra.

Priestorová web kamera Creative BlasterX Senz3D

Vo vnútri tohto priestoru dokáže detegovať aj náročnejšie gestá rúk, ktoré možno spojiť s pokynmi pre počítač, prípadne sa dajú využiť aj ako ovládanie pri hraní hier. Rovnako má kamera poriadnu citlivosť aj pre trojrozmerné rozpoznávanie tvárí, čím sa dá nastaviť bezpečný prístup do počítača len pre daného používateľa.

No a keďže je zároveň aj web kamerou, pre komunikáciu s druhou stranou jej nechýba ani sústava mikrofónov s potlačovaním šumu a dokonca aj s potlačením ozveny pri nedokonalosti niektorých miestností.

Creative Senz3D je teda prídavnou kamerou, ktorá prináša novú éru interakcie s počítačmi.