Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

S 3dRudder môžete do hrania počítačových hier zapojiť dokonca aj nohy

S 3dRudder môžete do hrania počítačových hier zapojiť dokonca aj nohy
Autor:
Rastislav Blažek
Zverejnené:
15. 3. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Odkedy hry získali tretí rozmer, boria sa výrobcovia príslušenstva s problémom ergonómie herných ovládačov. Keď si človek uvedomí, koľko tlačidiel má napríklad ovládač k Xboxu či k Playstation, tak sa môže rovno prihlásiť na klavír. Vývojárska spoločnosť 3dRudder však prišla so zariadením, ktoré presunie časť herných impulzov do podložky pod nohami.

Herné periférne zariadenie 3dRudder však nie sú nejaké pedále či tlačidlá, ale taký akoby tanierový joystick. Hráč si na neho položí nohy a nakláňa ho pomocou svojich chodidiel. V počítačovej hre tak vie nielen napríklad pridať plyn na aute, ale aj simulovať chôdzu či výskok. Výhodu ale pocítia hlavne používatelia virtuálnej reality.

Keďže v prostredí virtuálnej reality hráč nepoužíva klávesnicu, bol doteraz pohyb riešený softvérovo alebo prostredníctvom ovládačov v rukách. Vďaka hernej podložke pod nohy 3dRudder je ovládanie jednoduchšie. Stačí nakloniť plochu ovládača nohami želaným smerom a v hre sa pohybujete bez potreby použitia rúk.

Herný ovládač 3dRudder

Samotné zariadenie je kruhového tvaru a podľa výrobcov umožňuje až 4 osy pohybu. Okrem klasického dopredu a dozadu, či takzvaného „strafe“ zľava doprava sa dá otáčať a vývojári priadli aj patentovaný pohyb hore a dolu.

Či teda budete vo virtuálnej realite točiť keramiku, alebo ovládať stíhačku, mal by vám 3dRudder spríjemniť ovládanie. A keďže 3dRudder na svetových elektronických výstavách zbiera jednu cenu za druhou, dá sa predpokladať, že sa vývojári hier budú sústrediť aj na implementovanie možností použitia tohto kruhového herného ovládača.

Herný ovládač 3dRudder