Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Oculus Quest posúva bezdrôtovú virtuálnu realitu o úroveň vyššie

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
1. 10. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Oculus, ktorú vlastní spoločnosť Facebook, predstavila zariadenie pre zobrazenie virtuálnej reality s názvom Oculus Quest. To sa svojimi špecifikáciami nachádza medzi náhlavnou súpravou Oculus Go a k počítaču pripojeným systémom Oculus Rift. Novinka pritom pre svoj chod nepotrebuje žiadne pripojovacie káble ani externé senzory.

Oculus Quest popri Oculus Go a Oculus Rift má dokončiť „prvú generáciu“ zariadení pre zobrazenie virtuálnej reality spoločnosti Oculus. Nové zariadenie pritom využíva množstvo výhod bezdrôtovej prevádzky systému Oculus Go no s výkonom bližším k Oculus Rift. Zatiaľ nie sú známe podrobnosti o výpočtovej sile nového systému, no mal by byť schopný spustiť niekoľko pripravených hier pre Oculus Rift, vrátane Robo Recall, The Climb a Moss. Bude tiež dodávaný s rovnakými dotykovými ovládačmi, ako sú k Riftu.

Oculus Quest

Nová VR náhlavná súprava získala rovnakú optiku rozlíšenia 1 600 x 1 440 bodov pre každé oko, aká je použitá i v Oculus Go. No pod kapotou sa nachádzajú o niečo silnejšie komponenty.
Jednou z kľúčových funkcií Oculus Quest je pritom integrovanie senzorov so 6 stupňami voľnosti (6DOF). To v podstate umožní používateľovi voľný pohyb, ktorý bude sledovaný a prenášaný do 3D priestoru bez nutnosti rozostavovania nejakých externých senzorov okolo. Navyše zariadenie Oculus Quest bude vybavené mechanizmom pre nastavenie šošoviek, aby bolo všetko zaostrené a vylepšený bol aj vstavané ozvučenie.

Oculus Quest

K riešeniu virtuálnej reality bez káblov nie je nutné kupovať samostatný herný počítač. Všetko, čo potrebujete, nájdete v balení. Výrobca dúfa, že Oculus Quest priláka ešte viac ľudí, aby vyskúšali virtuálnu realitu. Vzhľadom na to, že by systém mal byť schopný spustiť viac menej rovnaký softvér a hry ako Oculus Rift, mohol by používateľom poskytnúť kvalitné zážitky, hoci v nižšom rozlíšení alebo s nižšou plynulosťou s menej snímkami za sekundu.

Zariadenie pre zobrazenie virtuálnej reality Oculus Quest bude dostupné od jari 2019 za cenu 399 dolárov pre model s kapacitou vnútorného úložiska 64 GB. Detailnejšie informácie o špecifikáciách a konfiguráciách zariadenia by mali byť k dispozícii v blízkej budúcnosti.

Oculus Quest