Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Hry z Xbox One si budeme môcť zahrať už aj na smartfóne

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
9. 10. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Budúcnosť hier by mala priniesť svet, kde je stredobodom používateľ a zábava by mala byť pre neho k dispozícii na požiadanie z akéhokoľvek zariadenia podľa jeho výberu. Aspoň to je aspoň vízia spoločnosti Microsoft, ktorá s oznámením novej služby Project xCloud chce zaviesť streamované hranie konzolových hier z Xbox One či už na televízore, počítači, tablete alebo aj na smartfóne.

Už na tohtoročnej výstave E3 oznámila spoločnosť Microsoft, že pracuje na novom systéme pre streamované hranie hier, no až doteraz neuviedla bližšie informácie o čo vlastne ide. Prototyp pripravovanej služby s názvom Project xCloud, ktorá je momentálne vo fáze testovania, umožní používateľom streamovať hry z hernej konzoly Xbox One z cloudových serverov spoločnosti Azure na svoj počítač, tablet či smartfón.

Hry sa budú dať hrať prostredníctvom bezdrôtového ovládača Xbox cez Bluetooth pripojenie alebo dokonca s pomocou integrovaného ovládania priamo na dotykovej obrazovke mobilného zariadenia. Hoci by takýto koncept mohol jedného dňa znamenať koniec dedikovaných herných konzol, mohol by to byť pre Microsoft krok správnym smerom. A to aj v súvislosti so súperením s japonskou Sony, v ktorom to vyzerá tak, že ťahá za kratší koniec.

Project xCloud umožní hrať hry z konzoly Xbox One aj na počítači, tablete či smartfóne.

Microsoft môže využiť veľkú časť infraštruktúry dátových centier Azure, ktorá je určená pre riešenie náročných technických úloh. Streamovanie hier rozhodne spadá do tejto kategórie, keďže ide o obojsmernú komunikáciu, nie ako pri streamovaní videa alebo hudby. Podľa vyjadrenia spoločnosti už teraz bolo dátové centrum vo Washingtone vybavené novými servermi, ktoré sú vytvorené z vlastných herných konzol Xbox One. Momentálne je Project xCloud obmedzený len na súkromný uzavretý test, no verejné testovanie by sa malo začať už budúci rok.

Hry sa budú dať hrať prostredníctvom bezdrôtového ovládača Xbox cez Bluetooth pripojenie alebo dokonca s pomocou integrovaného ovládania priamo na dotykovej obrazovke mobilného zariadenia.