Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Galaxy Book S nastavuje novú úroveň ultraprenosných notebookov

Galaxy Book S nastavuje novú úroveň ultraprenosných notebookov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
20. 7. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Najnovší model Samsung Galaxy Book S predstavuje novú triedu ultraprenosných notebookov, pričom je to prvé zariadenie, ktoré sa objavilo s novým procesorom Lakefield od Intelu. Je to hybridný čip, ktorý je navrhnutý tak, aby kombinoval to najlepšie z mobilnej aj stolnej architektúry.

Výrobcovia už experimentujú s procesormi pre smartfóny, ktoré umiestňujú do notebookov a hľadajú tak dokonalú kombináciu pripojenia a výdrže batérie. Prvá zo súčasných generácií modelov notebookov Samsung Galaxy Book S tak obsahovala procesor Qualcomm Snapdragon 8cx.

Notebook Samsung Galaxy Book S.

Hoci tieto čipy dokážu urýchliť časy načítania operačného systému, ponúkajú okamžitý prístup k webu prostredníctvom pripojenia k sieti 4G LTE a udržia notebook v prevádzke po celý deň, majú s niektorými náročnejšími aplikáciami a hrami stále problém. Ten by však mohla vyriešiť nová architektúra procesorov Lakefield od spoločnosti Intel a to kombináciou tak nízkej spotreby energie, ako aj času okamžitého načítania aplikácií, spolu s kompatibilitou a výkonom, na ktorý sme zvyknutí z desktopových procesorov Intel.

Procesory Lakefield v podstate kombinujú väčšie jadrá z desktopových verzií a menšie jadrá smartfónových verzií procesorov na tom istom čipe, pričom podľa potreby delegujú úlohy pre každú skupinu jadier. Lakefield sa predáva ako hybridná technológia a úspešne emuluje kľúčové výhody smartfónových procesorov bez toho, aby obetoval príliš z výkonu.

Notebook Samsung Galaxy Book S.

Okrem procesora Intel Core i5-L16G7 si nový notebook Samsung Galaxy Book S prináša 8 GB RAM a až 512 GB SSD úložisko. Je vybavený 13,3-palcovým displejom s rozlíšením 1 920 x 1 080 pixelov a využíva najnovšie pripojenie Wi-Fi 6, ako aj integráciu 4G LTE pre niektoré vybrané medzinárodné trhy. Grafika je poháňaná platformou Intel UHD a spoločnosť Samsung sľubuje pôsobivú výdrž batérie až 17 hodín.

No notebook Samsung Galaxy Book S najviac zaujme so svojou tenkosťou a ľahkosťou. V najhrubšej časti meria len 6,2 mm a váži len 950 gramov. Predáva sa za 949 dolárov vo farebnom prevedení Mercury Gray a Earthy Gold.

Notebook Samsung Galaxy Book S.