Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Raspberry Pi 400 ukrýva celý počítač do tela hrubšej klávesnice

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
4. 11. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Veľké skrinky stolných počítačov môžu zavadzať a byť zbytočné pre ľudí, ktorí potrebujú len prístup na internet alebo pracovať v kancelárii. Ak vám však aj notebooky či mini PC stále zaberajú veľa miesta, nové Raspberry Pi 400 zbalí celý domáci počítač len do klávesnice.

Nové zariadenie vychádza z modelu počítačovej dosky Raspberry Pi 4 z roku 2019, pričom bol mierne vylepšený procesor na štvorjadrový Cortex-A72 s taktovacou frekvenciou 1,5 GHz, ktorá sa dá zvýšiť až na 1,8 GHz. Spoločnosť tvrdí, že to by malo zabezpečiť, aby nový model fungoval rýchlejšie a menej sa zohrieval. Okrem toho zostávajú technické parametre takmer rovnaké, doska obsahuje 4 GB pamäte RAM, horizontálnu 40-kolíkovú hlavičku GPIO a slot na kartu MicroSD pre ukladanie a prevádzku operačného systému.

Raspberry Pi 400 disponuje Wi-Fi modulom s frekvencimi 2,4 GHz a 5,0 GHz, Bluetooth 5.0 a Low Energy (BLE). K dispozícii sú aj dva porty USB 3.0 a jeden port USB 2.0. Dva porty micro HDMI umožňujú výstup zo zariadenia na dva monitory naraz, a to až v rozlíšení 4K pri rýchlosti zobrazenia 60 snímok za sekundu.

Počítač v klávesnici Raspberry Pi 400.

Najväčšou zmenou je však samozrejme tvar. Namiesto zvyčajného vzhľadu dosky plošných spojov je model Raspberry Pi 400 zabalený do niečoho, čo vyzerá ako bežná (aj keď o niečo hrubšia) klávesnica. Celá jednotka má pritom rozmery len 286 × 122 × 23 milimetrov.

Zariadenia Raspberry Pi sú tradične určené pre tých, ktorí sa chcú zaoberať programovaním alebo prevádzkovaním sietí so zariadeniami IoT, no spoločnosť tvrdí, že Raspberry Pi 4 sa čoraz viac používa na prácu a štúdium. Stlačenie nového stroja do balíka pripraveného na okamžité použitie sa preto javí ako dobrý krok.

Počítač v klávesnici Raspberry Pi 400 je teraz k dispozícii za cenu od 70 dolárov alebo za 100 dolárov za kompletnú sadu, ktorá obsahuje počítač, USB myš, napájací zdroj USB-C, redukciu z micro HDMI na HDMI, SD kartu s predinštalovaným operačným systémom a knihou Sprievodca pre začiatočníkov.

Počítač v klávesnici Raspberry Pi 400.