Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Zábavný experiment so strojovým učením vytvorí operu v prehliadači

Zábavný experiment so strojovým učením vytvorí operu v prehliadači
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
17. 12. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Laboratórium pre umenie a kultúru spoločnosti Google v spolupráci s Davidom Li spustilo inteligentný experiment s použitím prehliadača. Projekt Blob Opera dáva používateľom k dispozícii štyri operné hlasy na zábavné vytváranie vystúpení založených na algoritmoch umelej inteligencie.

V experimente bol použitý model strojového učenia, ktorý bol trénovaný na základe skutočných hlasov štyroch operných spevákov. Christian Joel (tenorista), Frederick Tong (basista), Joanna Gamble (mezzosopránistka) a Olivia Doutney (sopranistka) zaznamenali pre experiment až 16 hodín zvuku. Ďalšie vokály poskytli Ingunn Gyda Hrafnkelsdottir a John Holland-Avery.

Experiment Blob Opera.

No to, čo počujete, keď si vytvoríte svoju vlastnú mini operu v prehliadači pomocou kurzora myši, je vlastne to, čo umelá inteligencia určuje, ako by mala opera znieť. Vychádza z toho, čo sa z týchto nahrávok dozvedela. Spoločnosť Google tvrdí, že Blob Opera bude fungovať len v prehliadačoch a na strojoch, ktoré využívajú najnovšiu webovú technológiu, a nemusí fungovať na mobilných zariadeniach. No keď už sa do pustíte do práve, výsledky sú pôsobivé.

Experiment Blob Opera.

Ak chcete dosiahnuť, aby jednotlivé animované „slimáky bez domčeka“ vydávali nádherné harmónie, stačí kliknúť na jednu z postáv a potiahnutím nahor alebo nadol zmeníte výšku tónu a dopredu alebo dozadu zmeníte tvar úst pre rôzne zvuky vokálov. Stlmenie jednotlivých alebo viacerých „blobov“ sa dá vykonať pomocou ikony stlmenia zvyku, zatiaľ čo oči postavičiek sledujú kurzor myši okolo obrazovky.

Jednotlivé operné vystúpenia sa dajú zaznamenávať na prehrávanie a zdieľanie s priateľmi. Kliknutím na ikonu stromu si postavičky nasadia na hlavu vianočné čapičky a ponúknu obľúbené koledy. Postavičky nespievajú skutočné slová, ale zvuky samohlások vo vás vyvolajú také pocity. Presvedčiť sa o tom môžete sami TU. Je to skvelá zábava.

Experiment Blob Opera.