Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Prispôsobiteľný a opraviteľný notebook sa konečne blíži k vydaniu

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
14. 5. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Začiatkom tohto roka sme mali možnosť vidieť osviežujúci nápad v podobe 13,5-palcového notebooku, ktorý je navrhnutý tak, aby si ho používatelia mohli ľahko prispôsobiť, aktualizovať či dokonca opraviť. Pred jeho uvedením na trh teraz spoločnosť Framework odhalila ďalšie podrobnosti.

Myšlienkou notebooku Framework je umožniť opravu alebo aktualizáciu jednoduchou výmenou komponentov a nie výmenou celého notebooku za nový. To by mohlo pomôcť zmierniť problém s odpadom zo spotrebnej elektroniky.

Notebook Framework má 13,5-palcový displej s rozlíšením 2 256 x 1504 pixelov, ktorý má pomer strán 3 : 2 a je obklopený rámami s magnetickým pripevnením, takže si ich používateľ môže vymeniť za rámy v inej farbe, tak aby vyhovovala jeho náladám alebo preferenciám. Vpredu je umiestnená webová kamera s rozlíšením 1080p určená pre videokonferencie, ktorá zaznamenáva video pri rýchlosti až 60 snímok za sekundu a je vybavená hardvérovými prepínačmi ochrany osobných údajov.

Prispôsobiteľný a opraviteľný notebook Framework Laptop.

V kryte notebooku, ktorý je vyrobený z 50 percent recyklovaného hliníka, sú k dispozícii možnosti procesora 11. generácie Intel Core i5 alebo i7. Notebook je skonštruovaný tak, aby pojal až 64 GB operačnej pamäte RAM a až 4 TB alebo viac úložiska typu NVMe. Výrobca tvrdí, že je možné vymeniť aj celú základnú dosku. Zahrnutá podsvietená klávesnica ponúka zdvih klávesu 1,5 mm a 55-Wh batériová jednotka sa údajne môže pochváliť vysokou výdržou.

Namiesto toho, aby notebook Framework využíval len porty vybraté výrobcom, obsahuje aj rozširujúce karty, ktoré umožňujú používateľom zvoliť si vlastnú konfiguráciu portov USB-C, USB-A, HDMI, DisplayPort alebo microSD. Súčasťou balenia je skrutkovač, ktorý je jediným nástrojom potrebným na vykonávanie aktualizácií alebo opráv. Každý hardvérový modul obsahuje QR kód, ktorý sa dá použiť na objednanie náhradných dielov z obchodu Framework Marketplace alebo na prístup k podrobným pokynom na inštaláciu a informáciám o podpore.

Prispôsobiteľný a opraviteľný notebook Framework Laptop.

Spoločnosť Framework ponúka tri hlavné konfigurácie. Prvý model Base je dodávaný s procesorom Intel i5-1135G7, 8 GB DDR4 RAM, 256 GB NVMe SSD úložiskom, Wi-Fi 6, Bluetooth 5.2 a Windows 10 Home. Počiatočná cena tejto konfigurácie je 999 dolárov.

Ďalším je model Performance s procesorom i7-1165G7, 16 GB DDR4 RAM, 512 GB NVMe SSD úložiskom, Wi-Fi 6, Bluetooth 5.2 a Windows 10 Home. Ceny začínajú na 1 399 dolároch. No a posledný model Professional sa môže pochváliť procesorom i7-1185G7, 32 GB DDR4 RAM, 1 TB NVMe SSD úložiskom, Wi-Fi 6 vPro, Bluetooth 5.2 a Windows 10 Pro. Cena tejto konfigurácie sa začína od 1 999 dolárov.

Prispôsobiteľný a opraviteľný notebook Framework Laptop.

K dispozícii je aj takzvaná DIY edícia s cenou od 749 dolárov, ktorý je určená pre tých, ktorí si chcú notebook skonštruovať sami, s možnosťou výberu z ponuky pamäte, úložného priestoru, Wi-Fi a operačného systému.

Predbežné objednávky sa otvárajú dnes pre trh v USA. Notebooky budú spočiatku k dispozícii v malých výrobných sériách, prvé sa majú dodať do konca júla. Predbežné objednávky sa otvoria pre Kanadu v najbližších týždňoch a do konca roka budú nasledovať vybrané trhy v Európe a v Ázii.

Prispôsobiteľný a opraviteľný notebook Framework Laptop.