Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Google Project Starline je 3D videokomunikačný portál budúcnosti

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
11. 6. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Počas pandémie Covid-19 sa mnohí ľudia mohli socializovať len prostredníctvom rôznych videokonferečných platforiem. Spoločnosť Google však vyvíja inovatívnu 3D videokomunikačnú platformu s názvom Project Starline, vďaka ktorej pôsobí človek na druhej strane ako keby sedel priamo oproti vám.

Cieľom softvérovej platformy Project Starline je dosiahnuť, aby videohovory boli pohlcujúcejším zážitkom, a to nasadením najrôznejších technológií a trikov, vďaka ktorým bude mať používateľ pocit, akoby bol človek, s ktorým konverzuje, skutočne s ním v miestnosti. Spoločnosť Google to opisuje ako, „pozeranie sa cez akési čarovné okno a cez toto okno človek vidí inú osobu v životnej veľkosti a v troch dimenziách. Môžete hovoriť prirodzene, gestikulovať a nadviazať očný kontakt“.

Kombinujú sa pritom tri kľúčové technológie: snímanie 3D modelu na jednom konci, kompresia videodát v reálnom čase uprostred a vykreslenie niekoho v 3D na druhom konci videohovoru. Vývojári z Google príliš neprezradili, ako to celé funguje, ale z prezentovaného videa sa dá vidieť, že súčasné nastavenie technológie obsahuje veľkú škálu kamier a senzorov a robustný displej pripevnený vo vnútri búdky.

Project Starline kombinuje pokročilé 3D modelovanie s kompresiou v reálnom čase.

Project Starline údajne pracuje pomocou rovnakej technológie zobrazenia svetelného poľa, akú sa používa pri mapovaní hĺbkových informácií v ďalších produktoch rozšírenej reality a virtuálnej reality. Je tak možné zachytávať a vysielať priestorovú hĺbku, objem a tiene.

Inovatívny portál pre videohovory je momentálne nainštalovaný len v niekoľkých kanceláriách spoločnosti Google. Komerčné ukážky sú však naplánované na koniec tohto roka. Je zrejmé, že bude chvíľu trvať, kým sa Project Starline dostane do domácností a kancelárií, no táto technológia bude časom určite lacnejšia a kompaktnejšia.

3D videokomunikačná technológia Project Starline je momentálne nainštalovaná iba v niekoľkých kanceláriách spoločnosti Google.