Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Vývojové dosky Raspberry Pi Zero 2 W zvyšujú výkon

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
5. 11. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V roku 2015 spoločnosť Raspberry Pi Fundation vydala lacnú vývojovú počítačovú dosku s názvom Pi Zero pre začiatočníkov. Funkcie Wi-Fi a Bluetooth boli pridané začiatkom roka 2017 a teraz doska Zero W vstúpila do svojej druhej generácie, ktorá sa chváli zvýšeným výkonom.

Vývojová doska Zero bola navrhnutá ako menšia, lacnejšia a zjavne menej schopná verzia nesmierne populárnej série vývojových dosiek Raspberry Pi veľkosti kreditnej karty, aby umožnila vývojárom v mnohých častiach sveta pracovať s extrémne obmedzenými rozpočtami.

Druhá generácia vývojovej dosky Pi Zero 2 W vyzerá veľmi podobne ako jej predchodca, používa rovnakú matricu Broadcom BCM2710A1, ako systém na čipe BCM2837, ktorý sa nachádza vo verzii Pi 3, aj keď jadrá Arm procesora Cortex-A53 sú taktované na 1 GHz. Toto bolo skombinované so 4-Gb Micron LPDD2 matricou pre 512 MB zabudovanej systémovej RAM. Tým sa podarilo dosiahnuť potenciálne zvýšenie výkonu oproti prvej generácii až päť násobne.

Vývojová doska Raspberry Pi Zero 2 W.

Malá vývojová doska prichádza s rovnakými možnosťami Wi-Fi 802.11n ako predtým, ale technológia Bluetooth bola aktualizovaná na 4.2 BLE. Používatelia tiež získajú 40-kolíkovú I/O hlavičku ako predtým, konektor fotoaparátu CSI-2, hostiteľské USB 2.0 OTG rozhranie, mini HDMI port a slot na microSD kartu.

Nová doska využíva hrubé vnútorné medené vrstvy, ktoré odvádzajú teplo od procesora, vďaka čomu je Zero 2 W o niečo ťažší ako jeho predchodca. Výrobca však hovorí, že takmer všetky kryty a príslušenstvo navrhnuté s ohľadom na pôvodný model Zero W by mali byť kompatibilné aj s novým modelom, takže sa dajú bez väčších problémov vymeniť vylepšenú verziu.

Vývojová doska Raspberry Pi Zero 2 W.

Nová vývojová doska Raspberry Pi Zero 2 W je teraz k dispozícii za 15 dolárov, čo je o päť dolárov viac ako stále dostupná doska Zero W. Nový model tiež debutuje s novým napájaním USB podobným tomu, ktoré sa používa v modeloch Pi 4, ale má micro-B konektor namiesto USB-C. Tento nový zdroj PSU bude stáť ďalších 8 dolárov a je k dispozícii so zástrčkami pre konkrétnu krajinu.