Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Podvody pri online platbách sa pred nákupným sviatkom Black Friday zvýšili o vyše 200 %

Podvody pri online platbách sa pred nákupným sviatkom Black Friday zvýšili o vyše 200 %
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
24. 11. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V období pred nákupným sviatkom Black Friday bol zaznamenaný nárast phishingových útokov napodobňujúcich stránky so systémami elektronických platieb. Celkový počet finančných phishingových útokov maskovaných ako elektronické platobné systémy sa od septembra (627 560) do októbra 2021 (1 935 905) viac než strojnásobil (nárast predstavoval 208 %).

Tieto zistenia vyplývajú zo správy spoločnosti Kaspersky „Black Friday 2021: Ako si užiť tento nákupný sviatok bez podvodov“ („Black Friday 2021: How to Have a Scam-Free Shopping Day“).

Sezóna výpredajov, ktorá sa spája s nákupným sviatkom Black Friday, je lákavá nielen pre nakupujúcich a predajcov, ale aj pre kyberzločincov, ktorí neváhajú zarábať na tomto nákupnom ošiali vytváraním falošných stránok napodobňujúcich najväčšie maloobchodné platformy a systémy elektronických platieb.

Počas prvých desiatich mesiacov roku 2021 produkty spoločnosti Kaspersky odhalili viac ako 40 miliónov phishingových útokov zameraných na platformy elektronického obchodu, e-shopy, ako aj na bankové inštitúcie. Hoci sa obchody v roku 2021 po náročných 18 mesiacoch spamätali a zákazníci sa vrátili k offline nakupovaniu, výskumníci spoločnosti Kaspersky nezaznamenali typické sezónne trendy pre phishing súvisiace s online nakupovaním, ako napríklad výrazný príliv phishingových stránok s príliš štedrými akciovýmí ponukami či nárast podvodov súvisiacich s maloobchodom.

Existuje však jedna významná výnimka. V roku 2021 sa celkový počet pokusov v oblasti finančného phishingu zameraných na systémy elektronických platieb od septembra (627 560) do októbra (1 935 905) viac ako strojnásobil, čo predstavuje nárast o 208 %. V tomto roku sme totiž v rôznych krajinách zaznamenali vďaka ich bezkonkurenčnému pohodliu zavedenie nových platobných systémov. Keďže prijatie týchto systémov spotrebiteľmi prudko vzrástlo, podvodníci ich začali aktívne využívať ako lákadlo na šírenie škodlivých aktivít.

Zvýšil sa aj počet spamových správ odhalených produktami Kaspersky. Aktívne šírenie spamových emailov bolo zaznamenané najmä v období od 27. októbra do 19. novembra, čiže mesiac pred vyvrcholením tejto nákupnej sezóny, kedy bolo zachytených až 221 745 emailov zahŕňajúcich výraz „Black Friday“.

Výskumníci spoločnosti Kaspersky tiež analyzovali, ktoré populárne platformy boli použité ako návnada pre šírenie podvodných stránok. Z výsledkov vyplýva, že Amazon je konzistentne najobľúbenejšou návnadou pri pohľade na celkový počet pokusov o phishing, kedy je použitý názov platformy. Počas roka 2021 bola druhou najobľúbenejšou návnadou platforma eBay, po ktorej nasledovali Alibaba a Mercado Libre.

Počet pokusov o phishing využívajúcich nákupné platformy ako návnadu v roku 2021.

„V období pred nákupným sviatkom Black Friday sme vždy svedkami zvýšenej aktivity podvodníkov. Možno trochu nečakanejšia je pozornosť venovaná systémom elektronických platieb. Tentoraz sme zistili obrovský nárast počtu útokov napodobňujúcich najpopulárnejšie platobné systémy, a to až o 208 %. Samozrejme, každú novú platobnú aplikáciu považujú podvodníci za novú príležitosť, ktorú možno potenciálne zneužiť smerom k jej používateľom,“ hovorí komentuje Miroslav Kořen, generálny riaditeľ Kaspersky pre východnú Európu.

„V záujme ochrany vašich údajov a financií je potrebné vždy sa uistiť, že stránka, na ktorej realizujete online platbu, je zabezpečená. Spoznáte to podľa toho, že URL adresa webovej stránky začína HTTPS namiesto bežného HTTP a vedľa URL adresy sa zvyčajne zobrazí aj ikona zámku,“ dodáva Miroslav Kořen.

Ak si chcete tento rok užiť to najlepšie, čo nákupný sviatok Black Friday ponúka, nezabudnite dodržiavať niekoľko bezpečnostných odporúčaní:

• Používajte spoľahlivé bezpečnostné riešenie, napríklad Kaspersky Security Cloud, ktoré identifikuje škodlivé prílohy a blokuje phishingové stránky – v počítači aj na mobilnom zariadení.

• Neotvárajte prílohy, ani neklikajte na odkazy v e-mailoch od bánk, aplikácií na elektronické platby alebo nákupných portálov, najmä ak na tom odosielateľ trvá. Je lepšie prejsť priamo na oficiálnu webovú stránku a odtiaľ sa prihlásiť do svojho účtu.

• Pred vyplnením akýchkoľvek informácií radšej viackrát prekontrolujte formát URL adresy alebo pravopis názvu spoločnosti, prejdite si tiež recenzie a skontrolujte registračné údaje domény.

• Dávajte si pozor na všetky ponuky, ktoré sa zdajú byť príliš dobré na to, aby boli pravdivé – zvyčajne nie sú skutočné.

Ak sa chcete dozvedieť viac o trikoch a podvodoch počas obdobia vedúceho k Black Friday, navštívte stránku Securelist.com.

Ilustračné foto (Zdroj: Kaspersky).

(Zdroj: Tlačová správa Kaspersky)