Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Lenovo predstavuje firemné notebooky Thinkpad novej generácie

Lenovo predstavuje firemné notebooky Thinkpad novej generácie
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
5. 1. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Rad firemných notebookov ThinkPad oslavuje tento už rok 30. výročie a stále si udržiava svoj typický dizajn. Teda až doteraz. Nový modelový rad ThinkPad Z, ktorý bol predstavený počas veľtrhu CES 2022 prekvapil novým dizajnom, pričom notebooky sú vyrobené z udržateľných materiálov a poháňajú ich procesory AMD Ryzen Pro 6000 série U a H.

Nový 13,3-palcový notebook Lenovo ThinkPad Z13 a 16-palcový model Z16 majú najvyšší pomer obrazovky k telu zo všetkých ThinkPadov, čo znamená ultratenké rámiky okolo displeja. Ako väčšina nových firemných notebookov, aj tieto modely majú obrazovky s pomerom strán 16 : 10.

Model Z13 bude k dispozícii s 2,8K OLED dotykovým displejom, zatiaľ čo model Z16 získal 4K OLED dotykový displej. Nad displejmi je nový komunikačný panel, ktorý obsahuje webovú kameru s rozlíšením Full HD s väčšími pixelmi pre lepší výkon pri slabom osvetlení, infračervenú kameru na rozpoznávanie tváre a duálne mikrofóny. Notebooky budú mať aj elektronickú privátnu uzávierku, ktorá zablokuje webovú kameru, keď sa nepoužíva.

Firemný notebook Lenovo ThinkPad Z13.

Modely firemných notebookov série Z sú vyrobené z recyklovaného hliníka v sivej alebo čiernej farbe s bronzovými alebo sivými doplnkami alebo dokonca z recyklovanej čiernej vegánskej kože na veku. A ako ostatné ThinkPady, aj tieto sú testované podľa vojenských štandardov odolnosti. Lenovo tiež použilo 100% recyklovateľné obaly z bambusu a cukrovej trstiny a priložené napájacie adaptéry sú vyrobené z 90% zo spotrebiteľmi vyradeného materiálu.

Spolu s podsvietenou klávesnicou od okraja po okraj použilo Lenovo väčší 120 mm sklenený haptický ForcePad, ktorý je súčasťou celosklenenej opierky dlaní pre pútavý vzhľad a bezproblémový vnem. Červený TrackPoint na klávesnici má tiež nové funkcie. Dvojitým klepnutím naň sa spustí ponuka nastavení pre kameru a mikrofóny.

Firemný notebook Lenovo ThinkPad Z13.

Vo vnútri Z13-tky môže byť osadený procesor AMD Ryzen Pro 6000 zo série U, vrátane voliteľného exkluzívneho čipu Ryzen 7 Pro, ktorý je optimalizovaný pre audio a video výkon so zvýšenou výdržou batérie pre aplikácie ako sú Teams a Zoom. Z16-tka sa môže pochváliť výkonnejším procesorom Ryzen Pro série H s možnosťou dedikovanej grafickej karty AMD.

Procesory AMD Pro majú v sebe zabudovaný bezpečnostný čip Microsoft Pluton na ochranu údajov a identity medzi čipmi. Na základe bezpečnostnej architektúry použitej v hernej konzole Xbox One pridáva Pluton lepšiu ochranu pred fyzickými útokmi, ako aj útokmi firmvéru, keďže dostáva pravidelné aktualizácie firmvéru v rámci aktualizácií Patch Tuesday od spoločnosti Microsoft.

Firemný notebook Lenovo ThinkPad Z16.

Oba modely notebookov podporujú až 32 GB operačnej pamäte LPDDR5 RAM a až 1 TB SSD úložisko typu PCIe NVMe Gen 4 v Z13 alebo 2 TB úložisko v Z16. Nechýbajú bezdrôtové technológie Wi-Fi 6E, Bluetooth 5.2 a k dispozícii je aj voliteľné mobilné bezdrôtové pripojenie 4G LTE.

Očakáva sa, že Lenovo ThinkPad Z13 sa začne predávať od 1 549 dolárov. Cena modelu Z16 sa začína od 2 099 dolárov, v závislosti od vybranej konfigurácie. Oba notebooky budú dostupné od mája.

Firemný notebook Lenovo ThinkPad Z16.