Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Razer Project Sophia je prototyp futuristického herného stola

Razer Project Sophia je prototyp futuristického herného stola
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
7. 1. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Razer na CES každoročne prináša novinky zamerané na hráčov, no nebojí sa pochváliť ani zaujímavými prototypmi. V minulých rokoch to boli napríklad notebooky s tromi obrazovkami, či modulárne desktopy a notebooky s vysúvacími touchpadmi. Väčšina z týchto konceptov sa nikdy nestane skutočnými produktmi, no ide o zaujímavú ukážku nápadov na technológie budúcnosti. Pre CES 2022 si pritom Razer pripravil koncept futuristického herného stola.

Spoločnosť Razer svoj nový prototyp nazýva ako Project Sophia, a podľa prvých zverejnených obrázkov 3D modelov ide o koncept masívneho herného stola, ktorý je modulárny. Používateľovi teda umožňuje výmenu komponentov a funkcií podľa potreby.

Na vzorových obrázkoch je stôl pripojený k obrovskému 65-palcovému OLED displeju, ktorý je úprimne povedané príliš veľký na to, aby pri ňom človek sedel tak blízko. Ale práve preto ide o koncept, návrhári si môžu robiť, čo len chcú a nestavajú príliš na skutočnosti.

Koncept herného stola Razer Project Sophia. 

Podľa spoločnosti Razer môže herný stôl podporovať až 13 vymeniteľných modulov. Používateľ by si tak mohol nakonfigurovať každú sekciu s radom komponentov špecifických pre danú úlohu, ako sú sekundárne obrazovky, nástroje na monitorovanie systému, panely s klávesovými skratkami na dotykovej obrazovke, tablety s perami či jednotky na mixovanie zvuku alebo dokonca externé snímacie karty.

Koncept je poháňaný vlastným vstavaným procesorom Intel a grafickou kartou Nvidia, ktoré sú umiestnené v malom šasi. To sa magneticky pripája k spodnej časti stola so sklenenou doskou. Vďaka tomu by sa dal skôr označiť za sprievodné počítačové zariadenie ako za stôl, pretože ani tie najpokročilejšie stojace alebo herné stoly v súčasnosti nepotrebujú vlastný procesor.

 Koncept herného stola Razer Project Sophia.

Aký typ doplnkov by sa mohol dať vložiť do stola Project Sophia? Razer hovorí, že môžu obsahovať dotykové digitizéry, kamery a mikrofóny, zvukové moduly THX, bezdrôtové nabíjacie podložky alebo dokonca ohrievač šálok. Keďže ide o značku Razer, prirodzene podporuje osvetlenie Chroma, čo je farebne zladený systém osvetlenia, ktorý funguje takmer vo všetkých produktoch spoločnosti Razer.

Je otázne, či sa herný stôl Project Sophia dostane do reálneho života. Pravdepodobne nie, no možno niektoré z použitých nápadov by sa mohli dostať do plôch pracovných či herných stolov alebo príslušenstva. Vďaka tomu by sa mohli stoly stať inteligentnejšou súčasťou našich pracovných priestorov.