Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nová molekula antibiotika ničí desiatky najodolnejších typov superbaktérií

Nová molekula antibiotika ničí desiatky najodolnejších typov superbaktérií
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
11. 8. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Baktérie si rýchlo vytvárajú odolnosť aj voči najlepším liekom, čím sa ocitáme na pokraji veľkej zdravotnej krízy. Nové antibiotikum však sľubne pôsobí proti niekoľkým kľúčovým „superbaktériám“, pričom minimalizuje poškodenie dobrých baktérií v tele.

Baktérie sú učebnicovým príkladom evolúcie v praxi. Keď čelia nebezpečenstvám prostredia, ako sú napríklad antibiotiká, prežijú len tie najodolnejšie. To znamená, že nakoniec celá populácia získa schopnosť odolávať nasadeným liekom. Obzvlášť problematická je trieda známa ako gramnegatívne baktérie, ktoré sa bránia hrubšími bunkovými stenami a molekulárnymi pumpami, ktoré odmietajú liečivo.

Pokrok vo vývoji nových antibiotík a iných liečebných postupov sa tak priamo spomalil. Účinné antibiotiká nám preto rýchlo dochádzajú, čo hrozí návratom do „temného veku medicíny“, keď sa kedysi menej závažné infekcie môžu opäť stať smrteľnými.

Vedci v rámci novej štúdie teraz vyvinuli nového kandidáta na antibiotikum, ktoré vyzerá sľubne. Tím začal s existujúcim antibiotikom, ktoré je účinné proti grampozitívnym baktériám, a upravil ho sériou štrukturálnych modifikácií, aby sa pokúsil posilniť ho proti gramnegatívnym kmeňom baktérií.

Jedna z upravených zlúčenín obzvlášť vynikla. Kandidát na liek s názvom fabimycín dobre účinkoval proti viac ako 200 klinicky izolovaným kolóniám baktérií odolných voči antibiotikám, ktoré zahŕňali celkovo 54 kmeňov baktérií, ako sú napríklad E. coli, Klebsiella pneumoniae a Acinetobacter baumannii. Počas testov na laboratórnych myšiach sa zistilo, že fabimycín odstránil prípady pneumónie alebo infekcií močových ciest odolných voči liekom, pričom znížil hladinu baktérií dokonca na nižšiu úroveň, ako bola pred samotnou infekciou.

Dôležité je, že fabimycín pôsobil relatívne selektívne a ponechal niektoré typy neškodných baktérií nedotknuté. To je zlepšenie oproti mnohým existujúcim antibiotikám, o ktorých je známe, že nevyberavo likvidujú mnohé užitočné baktérie v mikrobióme, čo vedie k celému radu nežiaducich vedľajších účinkov.

Ďalší vývoj by nakoniec mohol pridať fabimycín alebo podobné molekuly do nášho arzenálu proti superbaktériám, najmä tým, ktoré spôsobujú ťažko liečiteľné infekcie. Výskum bol uverejnený v magazíne ACS Central Science.