Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Slovenskí vedci zistili, že mliečny proteín vie zablokovať koronavírus

Slovenskí vedci zistili, že mliečny proteín vie zablokovať koronavírus
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
17. 8. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Výskum vedcov z Ústavu molekulárnej biológie SAV, v. v. i., a Medical University of Vienna dokázal, že glykoproteín z ľudského mlieka – laktoferín, jeho bioaktívny produkt laktofericín, ako aj syntetický peptid odvodený od laktofericínu blokujú infekciu SARS-CoV-2 v bunkových kultúrach. Prírodné a syntetické peptidy odvodené od laktoferínu tak podľa tejto štúdie môžu slúžiť na podporu prevencie a liečby COVID-19.

Tím pod vedením Mgr. Vladimíra Leksu, PhD., zverejnil výsledky svojej najnovšej štúdie v prestížnom magazíne Frontiers in Immunology (impact factor 8,786). Článok vyšiel pod názvom Blockade of TMPRSS2-mediated priming of SARS-CoV-2 by lactoferricin/Blokáda primingu SARS-CoV-2 sprostredkovaného TMPRSS2 laktoferricínom (doi: 10.3389/fimmu.2022.958581).

„Laktoferín sa po trávení štiepi pepsínom v žalúdku, čím vzniká bioaktívny prírodný peptid laktofericín. Ako antimikrobiálna látka môže byť ešte účinnejší ako laktoferín,“ objasňuje mechanizmu blokády Vladimír Leksa. Laktoferín je glykoproteín s množstvom antimikrobiálnych aktivít, ktorý sa nachádza najmä v materskom mlieku a často sa využíva ako prostriedok na posilnenie imunity.

„V štúdii sme dokázali, že laktofericín znižuje proteolytickú (štiepiacu bielkoviny) aktivitu ľudského enzýmu TMPRSS2 prítomného v pľúcnych bunkách, kde nezámerne uľahčuje vstup koronavírusu do buniek,“ opisuje vedec. Keď sa jeho aktivita zníži prírodným laktofericínom alebo syntetickými peptidmi, infekcia buniek sa aj blokuje, dodáva.

Zdroj: Vladimír Leksa.

„Naše doterajšie výsledky ukazujú, že nielen ľudský laktoferín, ale aj jeho bioaktívne produkty trávenia môžu pôsobiť ako ochrana pred COVID-19, čo môže mať terapeutické aj preventívne účinky. Laktoferín je vo vysokých koncentráciách prítomný v mlieku a mliečnych výrobkoch aj potravinových doplnkoch. Ústne podávaný laktoferín má veľký klinický prínos v humánnej, najmä novorodeneckej medicíne, a považuje sa za bezpečný a bez vedľajších účinkov,“ hovorí V. Leksa a vyzdvihuje, že preto je laktoferín lacným a široko dostupným kandidátom na doplnkovú liečbu pri liečbe COVID-19.

Pitie mlieka ako prevencia pred ochorením COVID-19 však nestačí, hoci laktoferín a jeho bioaktívne peptidy sú pre zdravie užitočné nielen u novorodencov, zdôrazňuje vedec. Kravské, kozie alebo ovčie mlieko a syry sú v rôznej forme bežnou súčasťou našej stravy. „Laktoferíny získané z rôznych druhov cicavcov však môžu vykazovať rôzne antikoronavírusové schopnosti. Ich liečebné kapacity proti enzýmu TMPRSS2 ešte musíme preskúmať,“ vysvetľuje V. Leksa.

„Laktoferín nie je zázračný liek a mal by sa považovať len za doplnok očkovania a iných antivírusových terapeutických stratégií,“ dodáva Vladimír Leksa z Ústavu molekulárnej biológie SAV, v. v. i., a Medical University of Vienna.

(Zdroj: SAV, v. v. i)