Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

717-gigapixlová fotografia zobrazuje dielo Rembrandta v úchvatných detialoch

717-gigapixlová fotografia zobrazuje dielo Rembrandta v úchvatných detialoch
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
4. 1. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Rijksovo múzeum v Amsterdame zverejnilo fotografiu umeleckého diela s najvyšším rozlíšením, ktorá bola kedy vytvorená. Celkovo bolo spojených až 8 439 jednotlivých 100-megapixelových expozícií, aby vznikla táto 717-gigapixelová digitálna snímka slávneho Rembrandtovho obrazu.

Nočná hliadka – formálnejšie pomenovaná ako Strelecká rota Fransa Banninga Cocqa a Willema van Ruytenburcha alebo Rota milície z okresu II pod velením kapitána Fransa Banninga Cocqa – fascinuje odborníkov na umenie aj širokú verejnosť už od čias jedného z najväčších holandských maliarov, keď toto umelecké dielo odhalil v roku 1642.

Veľkolepé umelecké dielo s rozmermi 363 × 437 centimetrov dokonale vystihuje Rembrandtovo legendárne majstrovstvo hry svetla a tieňa, keďže jeho dva hlavné námety, vrátane prvého starostu Amsterdamu, vykročia do slnečného svetla s chaotickým zobrazením postáv za nimi, ktoré poskytujú zdanlivo nekonečnú vedľajšiu šou.

Pracovný tím Operácie Nočná hliadka v akcii.

Výskumný tím Rijksovho múzea s názvom „Operácia Nočná hliadka“ musel zorganizovať prepracovanú operáciu na vytvorenie tohto monštruózneho digitálneho dvojčaťa. Projekt bol vykonaný s pomocou profesionálneho fotoaparátu Hasselblad H6D, ktorý bol namontovaný na špeciálnom ramene. Každý záber mal hĺbku ostrosti len 125 mikrometrov, čiže asi 1 / 8 milimetra, takže tím laserom naskenoval povrch maľby, doladil zaostrenie pred každým záberom a použil neurónovú sieť na zabezpečenie optimálnej farby a ostrosti pre každú expozíciu.

Rembrandtova Nočná hliadka bola odfotografovaná v nevídaných detailoch, pričom každý pixel predstavuje plochu menšiu ako ľudská krvinka.

So vzdialenosťou medzi pixelmi len 5 mikrometrov, pričom každý pixel sám o sebe predstavuje priestor menší ako je ľudská červená krvinka, existuje teraz úchvatné množstvo detailov, ktoré môžu výskumníci z Operácie Nočná hliadka a ďalší kunsthistorici preskúmať. Neurálna sieť môže pritom pomôcť s úlohami, ako je porovnávanie pigmentových častíc a mapovanie použitia olovených mydiel, ktoré boli použité v rámci maľby.

Celkovo bolo spojených 8 439 jednotlivých 100-megapixelových expozícií, aby vznikol tento 717-gigapixelový obraz digitálneho dvojčaťa Rembrandtovej maľby.

Okrem umožnenia všetkých druhov výskumu, sledovania zhoršenia maľby v priebehu času a zachovania diela pred začiatkom obnovy a opätovnej rekonštrukcie koncom tohto mesiaca je to šanca ako sa priblížiť k Rembrandtovej práci. Dá sa tak vychutnať neuveriteľná štruktúra, hra svetla, či červené škvrny na nose strážnika alebo nedokončeného malého psa umiestneného v pravom dolnom rohu diela, o ktorom si Rembrandt pravdepodobne myslel, že si ho nikto nevšimne. Dajú sa tiež vidieť niektoré smutnejšie detaily, ako sú jemné jazvy, ktoré zostali po oprave maľby po rezaní nožom v roku 1975.

Nedokončený pes je umiestnený na obrovskom plátne priamo vo výške očí návštevníkov.