Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Sférické hudobné miesto získa najväčšiu LED obrazovku na svete

Sférické hudobné miesto získa najväčšiu LED obrazovku na svete
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
25. 3. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

MSG Sphere London má podobu veľkej gule vyrastajúcej zo zeme a je ambicióznym novým hudobným a zábavným miestom v hlavnom meste Veľkej Británie. Budova sa bude pýšiť pohlcujúcim interiérom s najväčšou LED obrazovkou na svete, ako aj pútavým exteriérom s programovateľným systémom LED diód.

MSG Sphere London navrhla divízia MSG Entertainment spoločnosti Madison Square Garden, na ktorej sa podieľal aj expert na štadióny Populous. Budova bude veľmi podobná MSG Sphere v Las Vegas a bude dosahovať maximálnu výšku 90 metrov (takmer výška Big Ben-u) a priemer 120 metrov. Budú tu aj niektoré menšie vedľajšie budovy.

Exteriér sféry budú tvoriť fasádne panely z nehrdzavejúcej ocele so zabudovanými programovateľnými LED diódami, ktoré budú slúžiť na zobrazovanie obsahu súvisiaceho s predstaveniami, ktoré sa budú konať vo vnútri, ako aj na zobrazovanie reklám. Obrovská LED obrazovka vo vnútri bude slúžiť na poskytnutie pohlcujúceho zážitku pre návštevníkov. Hoci v tejto ranej fáze nie sú známe informácie o podrobnejších technických detailoch samotnej obrazovky, bude spojená so špičkovými zvukovými a haptickými systémami.

MSG Sphere London dosiahne maximálnu výšku 90 m a priemer 120 m.

„Interiér hlavného miesta konania by mal obsahovať špičkové technológie, ako je najväčšia LED obrazovka s najvyšším rozlíšením na svete, adaptívny akustický systém, ktorý každému návštevníkovi poskytne krištáľovo čistý zvuk, haptický systém, ktorý bude prenášať basy, aby diváci mohli „cítiť“ zážitok, a bezdrôtové pripojenie, ktoré každému návštevníkovi poskytne 25 megabitov za sekundu,“ uvádza sa na webovej stránke MSG Sphere London. „Okrem hlavného miesta konania sa v plánoch MSG Sphere počíta s menším hudobným klubom / nočným klubom, maloobchodnými priestormi, kaviarňou a reštauráciami a atraktívne upravenými verejne prístupnými vonkajšími priestormi, vrátane mestského námestia, parkového priestoru, priestoru na hranie v prírode pre deti, miest na sedenie a vonkajšej posilňovne“.

Interiér MSG Sphere London bude mať kapacitu až 21 500 miest na sedenie a státie a bude navrhnutý tak, aby návštevníkom ponúkol pohlcujúci zážitok.

Projekt bude získavať časť potrebnej energie z obnoviteľných zdrojov a bude mať zelenú strechu. Tam, kde to bude možné, sa bude minimalizovať aj spotreba vody. Projekt by mal získať hodnotenie veľmi dobrej zelenej budovy BREEAM. MSG Sphere London nedávno dostala od miestnych projektantov palec hore, takže sa zdá, že výstavba sa čoskoro začne. Posledné slovo má však stále londýnsky starosta Sadiq Khan, ktorý zasiahol a zastavil podobne ambiciózny projekt Tulip od Foster + Partners a Garden Bridge od štúdia Heatherwick, takže ešte nie je rozhodnuté.