Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Heimplanet znížil váhu a zväčšil veľkosť svojho nafukovacieho stanu

Heimplanet znížil váhu a zväčšil veľkosť svojho nafukovacieho stanu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
28. 7. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Najnovší člen rodiny stanov spoločnosti Heimplanet postavených na princípe „rozbaľ, nafúkni a hotovo!“ je navrhnutý špeciálne pre dobrodruhov, ktorí sa radi dobre pripravia. Nový stan Kirra sa zrodil z najnovšieho vývoja osvedčenej nafukovacej konštrukcie s exorámom. Je ľahký, dostatočne stabilný v troch až štyroch poveternostných obdobiach a dostatočne priestranný na pohodlné prespanie dvoch ľudí, dieťaťa a všetkého vybavenia, ktoré si so sebou priniesli.

Spoločnosť Heimplanet sa rozhodla rozdeliť rozdiel medzi svojím 1 / 2-miestnym stanom Fistral na bicykel / batoh a pôvodným stanom Cave, priestrannejším, ale ťažším stanom pre 2 / 3 osoby. Tím skončil nad rámec cieľa a vytvoril stan, ktorý váži o celý kilogram menej ako Cave a zároveň poskytuje viac vnútorného podlahového priestoru spolu s priestrannou predsieňou, ktorá udrží zablatené topánky a batohy pod svojím ochranným krídlom.

Vývojári túto výzvu splnili rekonfiguráciou nafukovacej diamantovej mriežky (NDF), ktorá slúži ako konštrukcia exorámov všetkých jej stanov. Nebolo to práve odvážne, nové územie, pretože spoločnosť navrhla rôzne geometrie NDF pre každý nový stan, ktorý uviedla na trh, ale zdá sa, že v prípade stanu Kirra našla mimoriadne funkčné nastavenie.

Nafukovací stan Heimplaner Kirra.

Zatiaľ čo stan Cave používa na uchytenie textílie päťcípy hviezdicový exorám a stan Fistral má oveľa jednoduchší rám v tvare písmena X, trojuholníkový rám stanu Kirra je z hľadiska zložitosti presne medzi nimi a zároveň eliminuje spodné prízemné tyče, ktoré stan Cave obsahuje. Spoločnosť Heimplanet tvrdí, že táto konštrukcia je efektívnejšia, vytvára stabilnú štruktúru a zároveň znižuje objem.

Nový nafukovací stan Kirra váži 3,8 kilogramu v porovnaní s modelom Cave s hmotnosťou 4,8 kilogramu bez toho, aby stratil akýkoľvek vnútorný priestor. V skutočnosti podľa príslušných technických údajov získava priestor, pretože ponúka celkovú plochu 5,2 metra štvorcového a vnútornú podlahu stanu 4,2 metra štvorcového v porovnaní s celkovou plochou 4,8 metra štvorcového a vnútornou podlahou stanu 3,7 metra štvorcového modelu Cave.

Nafukovací stan Heimplaner Kirra.

Stany Heimplanet majú dvojstennú konštrukciu s vonkajším pršiplášťom a vnútorným stanom, z čoho vyplývajú dve rôzne podlahové plochy. V prípade stanu Kirra slúži predná dažďová plachta ako priestranná predsieň na uloženie vybavenia, vedľa ktorého táborníci nemusia nutne spať.

V porovnaní so stanom Fistral s hmotnosťou 2,9 kilogramu je stan Kirra takmer o kilogram ťažší, ale má viac priestoru na vonkajšej a vnútornej ploche. Kirra sa dokáže zbaliť do rovnakých rozmerov 40 x 32 x 23 centimetrov ako Cave,.

Konštrukcia nafukovacieho stanu nemá tendenciu viesť k ultraľahkej hmotnosti, ale umožňuje jednoduché a rýchle postavenie. Viackomorová konštrukcia stanu sa nafúkne v jednom kroku, izoluje úniky do jednotlivých sekcií, aby sa zachovala stabilita v prípade poškodenia. Viackomorová konfigurácia má tiež uľahčiť prípadnú opravu.

Nafukovací stan Heimplaner Kirra.

Model Kirra ťaží z kompletnej modernizácie z roku 2022, ktorú spoločnosť Heimplanet aplikovala v celom svojom sortimente. Po prehodnotení materiálov a dizajnu spoločnosť na svoju pláštenku aplikovala odolnú, ale ľahšiu vysokopevnostnú konštrukciu z 40D polyesteru s dvojitým ripstopom, ktorá dodáva vonkajšej stene odolnosť proti roztrhnutiu a hydrofóbnu odolnosť voči UV žiareniu. Plachtu z materiálu 40D možno mierne zrolovať pomocou integrovaných elastických háčikov, aby sa zvýšila cirkulácia vzduchu prostredníctvom komínového efektu, ktorý funguje v spojení s nastaviteľnými hornými vetracími otvormi.

Nafukovací stan Kirra bol uvedený na trh v troch farebných variantoch, ktoré teraz spoločnosť Heimplanet ponúka pre všetky svoje stany: klasická biela, zelená „Cairo camo“ a červená 4-sezónna varianta určená na zvýraznenie na snehu. Posledná verzia má tiež mierne zosilnenú konštrukciu na zimné použitie. Cena nafukovacieho stanu Kirra začína od 849 EUR.

Nafukovací stan Heimplaner Kirra.