Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Sony odhaľuje zoštíhlenú hernú konzolu PS4 Slim a výkonnú PS4 Pro so 4K a HDR

Sony odhaľuje zoštíhlenú hernú konzolu PS4 Slim a výkonnú PS4 Pro so 4K a HDR
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
8. 9. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Sony dlho mlčala ohľadom aktualizovanej hernej konzoly PlayStation 4, no konečne sa japonský výrobca rozhodol poodhaliť detaily o dvoch verziách, zoštíhlenej základnej hernej konzoly PlayStation 4 Slim spolu s očakávanou výkonnou verziou PlayStation 4 Pro, ktorá bola doteraz známa pod prívlastkom Neo.

Herná konzola PS4 Pro je poháňaná vylepšeným výpočtovým a grafickým procesorom a hráčom ponúkne podporu pre 4K, HDR a vyšší počet snímok za sekundu, a to skôr, ako sa vôbec očakávalo.

Uvedenie tenšej a lacnejšej verzie hernej konzoly je bežnou praxou, takže nie je žiadnym prekvapením, že PlayStation 4 Slim sa čoskoro utká v boji o nedávno vydanú konzolu Microsoft Xbox One S. Podľa Sony je nový model PS4 Slim o 30 percent tichší, 16 percent ľahší a 28 percent energeticky efektívnejší, ako ten súčasný, s cenou od 299 dolárov.

Japonská Sony predstavila pod názvom PlayStation 4 Slim zoštíhlenú verziu pôvodnej hernej konzoly PS4

Napriek zvyčajnému trendu zmenšovania je herná konzola PlayStation 4 Pro o niečo väčšia, ako pôvodná PS4rka, jej rozmery sú 295 x 327 x 55 milimetrov v porovnaní s terajšou PS4, ktorá má rozmery 275 x 305 x 53 milimetrov. Zoštíhlený model PlayStation 4 Slim má pritom rozmery 265 x 288 x 39 milimetrov.

Očakávaná PlayStation 4 Pro vylepšuje vizuál do rozlíšenia 4K a ponúka aj zobrazovaciu technológiu High Dynamic Range (HDR) pre vernejšie podanie odtieňov čiernej, ako aj ostatných farieb. Výkonnejší procesor spolu s grafickým procesorom by mali priniesť dostatok výkonu pre túto aktualizáciu.

Po boku PlayStation 4 Slim bola predstavená aj výkonná herná konzola PlayStation Pro s podporou 4K a HDR

Existujúce hry, ako je napríklad Uncharted 4, budú digitálne aktualizované tak, aby mohli využiť nových špecifikácií PS4 Pro. Očakávané herné novinky už by mali byť kompatibilné od prvého dňa vydania. Okrem vizuálneho vylepšenia sa pritom každá hra bude hrať rovnako na akejkoľvek verzii konzoly, či už novej PS4 Slim, Pro alebo akejkoľvek PS4 z posledných troch rokov.

Sony oznámila, že každý systém PS4 dostane funkcie HDR cez aktualizáciu firmvéru, čo v podstate dáva novú PS4 Pro do pozície exkluzivity len v oblasti 4K a zvýšeného výkonu. Či je to dosť za cenu 399 dolárov, už musí posúdiť každý hráč zvlášť.

Herná konzola PlayStation 4 Slim bude v obchodoch dostupná od 15. septembra, pričom PlayStation 4 Pro nadviaže na predaj až od 10. novembra.

Z ľava do prava: Pôvodný Sony PlayStation 4, nový PlayStation 4 Slim a nový PlayStation 4 Pro