Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Oheň v prenosnom variči Kombuis sa živí nazberanými vetvičkami

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
27. 3. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Existujú viaceré moderné variče, ktoré dokážu spríjemniť táborenie v prírode, no holandský dizajnér Arnaud Desseyn navrhol prenosný varič Kombuis, ktorý sa vracia k základom táborenia. Oheň na ohrev jedla je totiž udržiavaný jednoduchým spôsobom s využitím biopaliva. Stačí sa v prírode len trocha okolo seba porozhliadnuť a nazbierať si popadané vetvičky zo stromov.

Prenosný varič Kombuis je elegantná a zároveň jednoduchá súprava na varenie, ktorá je vyrobená z nehrdzavejúcej ocele. Skladá sa z panvice, vykurovacej pece a hrnca, ktorý slúži zároveň ako prenosný obal pre všetky komponenty. V zloženom tvare je Kombuis 16 centimetrov vysoký a jeho priemer je 12 centimetrov, takže by sa bez problémov mal zmestiť aj do menšieho ruksaku. Po rozbalení získa používateľ možnosť si ohriať jedlo buď na panvici, v otvorenom hrnci alebo v hrnci prikrytom panvicou, ktorá v tomto prípade poslúži ako veko na dusenie.

Prenosný varič Kombuis je elegantná a zároveň jednoduchá súprava na varenie, ktorá je vyrobená z nehrdzavejúcej ocele.

Samotná vykurovacia pec sa skladá z dvoch častí, hlavného variča a bočnej rúrky, ktorá sa do neho zasunie v 45 stupňovom uhle. Rúrka je rozdelená na dve časti oceľovým roštom, ktorý je vložený v jej strede. Vďaka tomu varič nasáva vzduch cez spodnú časť a pomáha tak k lepšiemu horeniu vetvičiek, ktoré sú uložené na rošte. Zošikmený tvar využíva gravitáciu pre automatické živenie ohňa dreveným palivom.

Rúrka je rozdelená na dve časti oceľovým roštom, ktorý je vložený v jej strede. Vďaka tomu varič nasáva vzduch cez spodnú časť a pomáha tak k lepšiemu horeniu vetvičiek, ktoré sú uložené na rošte.

Holandský dizajnér sa pre svoj prenosný varič Kombuis snaží získať finančné prostriedky cez start-up kampaň na portáli Kickstarter. Do konca kampane zostáva pár dní a doteraz sa podarilo vyzbierať viac ako dvojnásobok požadovanej sumy 30 000 EUR. Varič sa dá získať za podporu vo výške 85 EUR a jeho distribúcia je naplánovaná na júl 2018.

Oheň na ohrev jedla je udržiavaný jednoduchým spôsobom s využitím biopaliva. Stačí sa v prírode len trocha okolo seba porozhliadnuť a nazbierať si popadané vetvičky zo stromov.